logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
18. Ožujak 2015

Prvi izvođači na Rototomu

Europski festival jamajkanske glazbe koji posvećuje svoje 22. izdanje međunarodnom miru, ove godine ugošćuje legendarne izvođače poput: Bunny Wailera, The Pioneers, Clinton Fearona, Bad Manners i Barrington Levyja.
Uz nove međunarodne zvijezde kao što su Protoje, Popcaan i Jah Cure, snažna španjolska reprezentacija predstavlja Chambao (Malaga) koji na originalan način spajaju stilove poput flamenca i chill outa. Green Valley je španjolski dancehall/reggae bend, poznat po svojim žestokim i energičnim nastupima i socijalno osjetljivim tekstovima a Morodo, najjači „singjay“ Galicije koji je sve popularniji u Južnoj Americi, vraća se na Rototom gdje je posljednji put nastupao 2013.  Kiril Džajkovski s TK Wonderom (Australija) i MC Waspom (NY) donosi fuziju makedonskog zvuka i elektronike dokKatchafire s Novog Zelanda donose pozitivne vibrekoje miješaju s tradicionalnim maorskim zvukovima. Rototom 2015 održavat će se od 15.-22. kolovoza u Benicassimu a do nedjelje 5. travnjacijena ulaznice za svih 8 dana je160 eura, odnosno200 eura s uključenim kampiranjem. Prvi puta na Rototom Sunsplashu imamo priliku čuti legendarne izvođače na glavnoj pozornici, kao što je vokal grupe The Pioneers i bivši član Gladiatorsa, Clinton Fearon koji ima plodnu solo karijeru kao pjevač i gitarist te je snimio 11 albuma tijekom posljednjih 10 godina. Slavna engleska ska grupa Bad Manners, nastala i proslavljena u 70-ima paralelno sa punk scenom, debitira na festivalu.

Nakon nastupa na 2009. u Italiji, Bunny Wailer vraća se na Rototom Sunsplash i prvi puta dolazi u Španjolsku. Na Rototom po prvi puta dolazi i Popcaan, zvijezda nove generacije dancehall izvođača te Uprising Roots, mladi roots reggae bend.  Nova imena koia prvi put nastupaju na Rototomu su također i Hollie Cook, kćer Paula Cooka (bubnjara iz Sex Pistolsa) i Jeni, (kumče Boy Georgea). Europska roots zvijezda Uwe Banton dolazi u pratnji svog benda Next Generation Family, a debitira i francuski fenomen Naâman te talijanski Mellow Mood.


Lista prvih 22 izvođača ovogodišnjeg Rototoma:
BAD MANNERS
BARRINGTON LEVY
BUNNY WAILER
CAPLETON
CHAM
CHAMBAO
CLINTON FEARON
GREEN VALLEY
HOLLIE COOK
JAH CURE
KATCHAFIRE
KIRIL DŽAJKOVSKI ft. TK WONDER Y MC WASP
MELLOW MOOD
MORODO & OKOUMÉ LIONS
NAÂMAN
POPCAAN
PROTOJE
THE PIONEERS
UPRISING ROOTS
UWE BANTON & NEXT GENERATION FAMILY

 

Tekst:   Lovorka Ibrić

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice