logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Recenzije
Steppas Records
Steppas Records 2018.
19. Prosinac 2018

Alpha Steppa Meets Nai-Jah - "The Great Elephant"

Težina svjetskih problema 
Alpha Steppa imao je taj cjeloživotni blagoslov da se rodi u dub obitelji koju su kreirali Alpha & Omega, a samim time dub kao glazbeni smjer obilježio je njegovo životno putovanje. Vrsna dub produkcija Alphe Steppe ukazuje da je učio od najboljih od samih glazbenih početaka. Steppas Records čiji je sam utemeljitelj, pokriva vrhunska izdanja od etabliranih imena iz cijelog svijeta, a moramo spomenuti da se među vrhunskim društvom našao se i projekt iz BiH Zentash Gigawatt.

Steppas Records također potpisuje zadnje izdanje Alphe Steppe na kojem se susreo s francusko nigerijskim tekstopiscem i pjevačem Nai-Jah koji je kroz album "The Great Elephant" prepričao stvarnost odrastanja u Nigeriji, a album vrlo životopisno oslikava probleme korupcije, pohlepe i patnje. Nažalost, to je priča s kojom se mogu povezati gotovo svi ćoškovi planete Zemlje. Srećom, Nai-Jah nam kroz "The Great Elephant" ukazuje na snagu kroz jedinstvo i time nas kroz svoje promišljene tekstove i iskrenu poruku inspirira za osvješteniji način života.
Dodatna slika 1

Na albumu se nalazi jedanaest vokalnih izvedbi s pripadajućim i neizbježnim dub dionicama koje pulsiraju kao podivljalo bilo u venama slušača. “How Long” nas verbalno uvodi u "The Great Elephant", a dok glazbeno putovanje bolnom Afrikom počinje u “Rice Traffic” koja govori o životnom ciklusu naše hrane u kojoj uopće ne razmišljamo, od začeća do potrošnje, a odnosi se na iskorištavanje, uništavanje okoliša i korupciju. “Rice Traffic” smješta ovo pitanje u nigerijski kontekst u kojemu su velike korporacije koristile subvencije namijenjene potpori autohtonoj proizvodnji da bi kupile rižu iz susjednih zemalja (obično uvezene iz Azije) kako bi se ilegalno trgovalo nigerijskim tržištem. “Repatriate Your Dollars” nastavlja se baviti korupcijom koja obuhvaća sve kutke svijeta što može ovdašnjim slušateljima olakšati brigu da je to samo na Balkanu. Nažalost, ovo je problem na razini čovječanstva, čovječanstva koje je samo izmislilo čin korupcije. “Advanced Peace” bavi se problemom oružja koji sije neviđeno nasilje kojeg ne bi trebalo podržavati ni u kojem obliku. “Africa Is Great” nakon teških tema donosi poziv za osvještavanje važnosti afričkog kontinenta, a ekološko glazbeno osvještavanje se nastavlja i kroz “Amazon” koji ukazuje na probleme uništavanje dragocjenih šuma. I dok je amazonska šuma globalni problem, možete se zapitati i o lokalnom problemu uništavanja šuma na zagrebačkoj Medvednici. Dub tutnjava ritmova Alphe Steppe daje dodatnu težinu osjetljivim temama o kojima priča Nai-Jah. Traži se napredak u razvoju svijesti, razvoju ljudske empatije prema sebstvu, okolišu i drugima oko sebe, a “Progress” daje nadu da će ljudsko čovječanstvo jednom dati sve od sebe da Zemlja postane ljepša planeta za život. Promišljanje i ukazivanje se nastavlja do kraja "The Great Elephant", a ukoliko je ovaj dvojac svojim porukama i promišljenom glazbom došao do pojedinca, puno je napravio. Sistem se neće popraviti jednom pjesmom, a pitanje je hoće li ikada doći do konkretnog pomaka u svijesti mase no poruke Alpha Steppe i Nai-Jaha vas mogu potaknuti da počnete osvještavati svoju stvarnost. Alpha Steppa uskoro stiže u naše krajeve, nemojte propustiti priliku da čiste glave i srca uživate u isporučivanju njegovih poruka.
Tekst:  

Video sadržaj