logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
14. Srpanj 2018

Drugi dan Overjam festivala – plešimo u Babilonu

Špica festivala

Drugi dan festivala sunce je okupalo dolinu Soče, najljepši dan do sada, pa su svi iskoristili lijepo vrijeme da se odmore i uživaju na plaži. Uspjeli smo poslušati jučerašnji Overjam University (također se odvija na plaži) koji je ugostio glavno ime drugog dana festivala, legendarnog Macku B, te su raspravljali o njegovoj dugoj karijeri i o porukama koje je Macka jasno i glasno slao kroz svoju glazbu još od 70-ih. Kroz sat vremena priče, Macka nam je podjelio puno mudrosti i osobnih životnih lekcija, od njegove borbe protiv sistema putem glazbe, dugogodišnje suradnje s Mad Professorom (kojeg slušamo ove godine na Seasplashu), pa do veganske ishrane koju promiče već godinama, pa je i zadnji njegov album "Health is Wealth" posvećen upravo veganstvu.

Dub arenu su jučer preuzeli engleski kolektiv Love Kulture i dobro nas prodrmali sa prepoznatljivim UK steppas zvukom. Kontrolu je preuzo Kings HI-FI oko 18h pa su se sa vremenom pridružili nama već dobro poznati MC Brother Culture i legendarni engleski Coxsone Sound. Jako kvalitetna dub ekipa, Brother Culture nam je dostavio opasnih rima, taman su nas dobro zagrijali za nastup Macka B-a koji je počinjao taman negdje kada je Coxsone sound krenuo u session, pa smo morali dalje.

Glavnu pozornicu jučer su otvorili domaćini Siti Hlapci koje sam imao priliku slušati i na prijašnjim izdanjima festivala, ovaj puta sam stigao samo na kraj i mogu reći da susjedi Slovenci imaju kvalitetnog reggaea! Nakon domaćina, na pozornicu dolazi prelijepa Awa Fall aka Sista Awa sa svojim Sound Rebelsima. Stvarno predivna djevojka, s prekrasnim vokalom, odlično vlada pozornicom, ima samo 22 godine, a već ima jako puno nastupa i dosta materijala iza sebe. Iako sam propustio dio njenog nastupa (treba nekad otić i pojesti nešto) ono što sam uspio čuti je bilo između roots reggaea i duba, s raznim breakovima te stvarno super zvuče. Poslije njenog nastupa, bilo je vrijeme da se pozornica postavi za glavno ime drugog dana Overjama Macku B & Roots Ragga Band! Nakon što smo poslušali i njegovo predavanje najviše o samome sebi, bili smo još upućeniji što to radi Macka B i koje se njegove poruke. U oko sat i 15 minuta Macka se dotakao puno važnih tema, a i stilova koje je mijenjao tokom svoje duge karijere, pa smo dobili presjek cijelog njegovog vijeka. Od tvrdog dubwisea do dancehall poskočica i njegove viralne hit pjesme "Cucumba" koja govori o dobrobiti krastavca! Jako puno pozitivne energije su nam Macka i njegov bend poslali, pa je atmosfera stvarno bila vrhunska! Svi smo plesali i skakali skupa s njim, a on nam je dokazao da i s 52 godine MC-a kao mladić! Posljednji nastup sinoć, također jedni od headlinera festivala, poprlično popularni talijanski Mellow Mood. Blizanci Jacob i L.O. Garzia su mi uvijek fascinatni za vidjeti na pozornici jer isti su! Bend je s razlogom stekao popularnost, stvarno jako dobro zvuče i vidi se da imaju hrpu nastupa iza sebe te da dobro znaju šta rade. Moderni reggae zvuk, Paolo Baldini na mikspultu koji to začinjava s efektima i neizostavni dancehall breakovi su kombinacija koja drži ljude na nogama. Njihov najveći hit "Dance inna Babylon" svi su pjevali u glas i s time su završili jučerašnji dan na glavnoj pozornici, a mi smo se svi dobro rasplesali u Babilonu!

Ostao je još samo jedan dan, a danas nas čeka Protoje sa svojim bendom, naši Brain Holidaysi i O.B.F sound & Charlie P & Sr. Wilson, tako da čujemo se sutra u zadnjem izvještaju.
Foto: Luka Sertić

Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice