logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
24. Kolovoz 2015

Rototom i mir

I sada kad su se dojmovi i osjećaji slegli, vrijeme je za posljednji izvještaj s Rototoma. 
Zadnji dan je bio poseban. Na Artesano Marketu je trajala radionica United for peace, jer ipak je ovo peace edicija Rototoma. Prvo smo od tijesta izrađivali znakove i svašta nešto što nas asocira na mir. Sve je to jedna teta ispekla, pa smo ih vješali na razne trakice, a one koji nisu bas lijepo ispali, pojeli. Osim od tijesta, znakove mira smo izrađivali i od žice, konca, vune ili perlica, a sve su to upotpunili muzičari s Marleyevim pjesmama. Svi, od male djece do starijih, smo uživali i bili nekako povezani.

Navečer je na Mainu bila bomba! Za početak Etana, sa svojim divnim glasom je dobro zagrijala publiku. Pomogli smo joj pjevati "Blessings", a ona je završila s Maleyevom "Redemption Song" toliko dobro da sam se naježila. Kad je Etana završila na stage su došli The Uprising Roots, band poseban po tome što im pjevač svira bubnjeve, pa publiku trebaju zagrijavati gitaristi. Nakon njih došao nam je Protoje i odradio odličan koncert, s odličnim back vokalima, koje ne samo da pjevaju, nego i plešu! Jedan od boljih koncerata na Rototomu ove godine.

Iako je Matisyahuov koncert bio riskantan, zbog situacije koju sam opisala u posljenjem izvještaju, odradio ga je vrlo dobro. Bez ikakvog incidenta, promoviravši mir kad god je stigao. Koncert je završio dirljivom izvedbom pjesme "One day". Za kraj nam se pojavio američki reggae band Soja. Zanimljiv vokal, koji prenosi tu posebnu energiju na publiku.

Iako je na Main Stageu muzika završila, parti nam se nastavio do jutra na svim drugim pozornicama. Meni je muzika svirala na najdražima, Juanita Roots i Dub Akademiji. I tako je završio ovogodišnji 22. Rototom, raj na zemlji. Netko bi možda plakao što je gotovo, al jednostavno osmijeh ne skidam s lica zbog tog predivnog iskustva koje mi je pružio. Svakako ga se bar jednom u životu mora doživjeti, a ja ću se morati opet kad tad vratiti!
Tekst:   Ela Ranković

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice