logo-t

 • One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

  One Dread, Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena, Barabadub, Fokus i Sassja osvojili nagrade Ambasador

 • Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

  Zarazan zvuk genetskih biljaka u Attacku

 • One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

  One Dread položili ispit, poziv na revoluciju je uspio

 • Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

  Dub Judah u Attacku - bolje biti dobar nego loš

 • Skarra Mucci -

  Skarra Mucci - "Perfect Timing" - reggae bez granica

nike

Događanja
 • 9.12.2023. | Klaonica, Zagreb

  # 10. Dub disorder: Shimana sound system, Sandokan HiFi

  Upad: 5€

 • 9.12.2023. | Kotač, Pula

  Chakka Kalibal, Kudikamo?, Prancing D

  Upad: €

 • 16.12.2023. | Gradski trg, Metković

  # Brain Holidays

  Upad: 0€

 • 18.1.2023. | Močvara, Zagreb

  Wicked Dub Division, DR.OBI MEETS ANJA G, ROO T & SISTAH TENA, BARABADUB

  Upad: 7/10€

 • 19.1.2024. | Kotač, Pula

  Wicked Dub Division

  Upad: €

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
21. Prosinac 2011

Baga Sound: "Naša energija je potpuno usmjerena na Fm Jam i Baga Sound"

Intervju s reggae ekipom iz Tuzle

Uoči nastupa u Zagrebu (petak 23.12. Močvara) i Križevcima (subota 24.12. Klub Kulture) uhvatili smo dečke iz Baga Sounda za rukav i malo popričali kakav život vode, što ima novog na tuzlanskoj reggae sceni i što nas očekuje na navedenim partijima ovaj vikend!

Reggae.hr: Molim vas, predstavite se.
Baga Sound: Mi smo Baga Sound, apsolventi Univerziteta za Warp pogone i tehnologije iz Tuzle.  U slobodno vrijeme pjevamo u crkvenom horu, i vrtimo reggae i jungle. 

Reggae.hr: Kako je, kada i gdje nastao Baga Sound?
Baga Sound:
Nakon naše radijske emisije Fm Jam, znali smo se zapuš.. zapiti, i ostati u prostorijama radija. Tad smo počeli puštati reggae stvari, pa je vremenom cijela situacija dobila i jingle, pa i voditelja, i sve je preraslo u mini emisiju Baga Sound. Pošto smo i na partijima često znali zavrtiti reggaea i drum and bassa, uskoro smo počeli i prve partije pod imenom Baga Sound, striktno u reggae fazonu. Nakon dugogodišnjeg uvoda, tako je Baga Sound nastao 2006. godine. 

Reggae.hr: Žanrovski ste veoma šaroliki. U vašim se setovima može čuti reggae, hip hop, dancehall, dub, jungle d'n'b, dubstep... No, kada bi morali odabrati jedan od ovih žanrova, koji bi to bio?
Baga Sound: Reggae. Skoro kompletan set Bage ima za osnovu reggae. Bez obzira na pravce, primjese su uvijek tu, i ako bi baš morali birati izabrali bi neki 80's digital reggae. 

Reggae.hr: Bavite se i vlastitom produkcijom. Možete li nešto reći o tom segmentu djelovanja?
Baga Sound: U neku ruku, to je došlo prirodno. Kao nastavak rada u klubovima tu je uvijek i želja za vlastitom produkcijom. To još nije na nivou na kojem bi željeli raditi, ali nam je svakako jedan od prioriteta u narednom vremenu. Pored svoje produkcije, tu i tamo zakopamo neki remix ili mashup.    

Reggae.hr: Imate zavidnu kolekciju dubplatea. Koji biste primjerak iz te kolekcije izdvojili kao vama najvrijedniji?
Baga Sound: Daaa, velika je naša kolekcija. Zapravo većina toga su jingleovi, pozdravi i specialsi prijatelja i artista koji su nam veoma dragi. Ne praktikujemo kupovanje dubplatea, puno nam je draže kad neko to uradi od srca i za besplatno. Lijepo je čuti riječi Baga Sound iz usta legendi poput Max Romea, Mykal Rosea, Twinkle Brothers, Alborosiea,.. 

Reggae.hr: Tko su vam glazbeni uzori?
Baga Sound: Nismo nikad razmišljali na takav način. Ta bi lista bila ogromna i obuhvatala bi više muzičkih pravaca, od ranog hip hop-a i roots reggae-a, pa do rock i HC muzike. 

Reggae.hrProšli ste gotovo svaki kutak bivše Jugoslavije, ali putovali ste i po Europi. Koje vam je putovanje ostalo u najugodnijem sjećanju?
Baga Sound:
Teško je reći.. Najdraže nam je svirati svakako na ovom području, jer tu su prijatelji i ljudi koji slično razmišljaju, bave se istim stvarima i s kojima se znamo niz godina. Ako baš baš moramo nešto izdvojiti to su Ljubljana, Zagreb i Novi Sad. U tim gradovima postoje odlične ekipe s kojima smo ostvarili prve kontakte i nebrojeno puta surađivali i razmjenjivali gostovanja.

Reggae.hr: Osim Baga Sounda, obojica ste aktivno uključeni u Fmjam-u. Imate li planova i za neke druge, slične projekte u budućnosti?
Baga Sound: Nemamo novih projekata. Naša energija je potpuno usmjerena na Fm Jam i Baga Sound.

Reggae.hr: Kao česti gosti u Hrvatskoj, dobro ste upoznati sa stanjem na ovdašnjoj klubskoj sceni. Možete li usporediti BiH scenu sa hrvatskom scenom? Možete li možda usporediti Zagreb i Tuzlu što se te teme tiče?
Baga Sound: Moramo priznati da je Hrvatska klupska scena dosta bogatija i raznovrsnija. Klubovi u BiH manje prepoznaju bass muziku, i ako već nisu narodnjaci, najčešće potežu za komercijalnim tipovima muzike. Mi još uvijek vodimo gerilsku borbu za svaki party, jer postoji dovoljno publike koja želi i zaslužuje čuti modernije muzičke pravce. Klupski se Zagreb i Tuzla trenutno ne mogu porediti. Prvenstveno zbog toga, jer Tuzli manjka prostora za kvalitetnija dešavanja, pa se sve svodi na nekoliko manjih mjesta. Situacija nije sjajna, ali uvijek se nađe mjesto gdje se može čuti reggae, drum and bass, dubstep.. Mi se trudimo da održimo kontinuitet i olakšamo put i novim generacijama koje dolaze. Tuzla je uvijek imala pojedince ili ekipe koje su se pozitvno isticale, pa tako i trenutno imamo cijelu novu generaciju obećavajućih DJ-a i producenata.

Reggae.hr: Što očekujete od X-mass Bass Explosiona u organizaciji Trip to Zion kolektiva (petak 23. prosinac, 2011.) u Zagrebu?
Baga Sound: Očekujemo dobru rakiju, dobar spliff, da se vidimo sa što više prijatelja. I naravno party za pamćenje. Obzirom da dolaze praznici, nadamo se da ćemo svi zajedno te pozitivne osjećaje prenijeti na sound i dancefloor. Vi očekujte našu najbolju selekciju, najviše orijentisanu na digital style reggae, jungle i d'n'b. Dobar vibe namjeravamo ponijeti i u Križevce, gdje sviramo naredne noći, na Badnjak. 

Reggae.hr: Za kraj, kakvi su vam planovi u 2012. godini?
Baga Sound: Pored što više svirki i putovanja, planiramo se još više posvetiti produkciji. Prije svega, htjeli bi realizirati svoju dugogodišnju želju, a to je riddim iz naše produkcije, na kojem će gostovati međunarodni artisti. I naravno da smo živi i zdravi, što želimo i svima vama - Uno Love!

 

Tekst:   Tomislav Milićević

Recenzije

Khalia - “Stay True” - talentiranost u punom sjaju
Marcia Griffiths - "Golden" - 60 godina na čelu reggae glazbe
Queen Makedah - “Peace Process” - odložite oružje
Little Lion Sound - "Sound Killer Riddim" - dobro realizirana ideja
Burning Spear - "No Destroyer" - studijska potvrda njegove životne energije