logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
19. Svibanj 2015

Hrvoje (Vikend-revolucija): "Nije nam namjera mijenjati svijet, nego sebe"

Prije nekoliko dana Vikend-revolucija predstavili su uživo svoj prvi album "Legato pop".

Naš Tomek porazgovarao je sa suosnivačem, a ujedno i tekstopiscem te jednim od vokala u bendu, Hrvojem Prpićem o tome kako je nastala Vikend-revolucija, nastanku albuma, a na kraju su završili i na filozofskim temama. Više pročitajte u nastavku.

Reggae hr: Iako ste već nekoliko godina aktivni na sceni, pogotovo na zagrebačkom području, postoje mnogi kojima ste još uvijek nepoznati. Možete li našim čitateljima ukratko ispričati priču o Vikend-revoluciji, njenim članovima i objasniti im kakvu to glazbu stvarate?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Sviramo isključivo „legato pop“. Haha! Dio repertoara koji Vikend-revolucija danas izvodi, nastao je prije 10 godina. Ta činjenica najprije govori da polako postajem stari prdonja, ali tada sam bio apsolvent, bez posla, živo sam s roditeljima, a kad je tadašnja cura otišla na neko putovanje Europom, ostao mi je jedino imao višak vremena i inspiracije. Bio sam lik iz vlastitih pjesama u punom smislu riječi. Apsolutno slobodan parazit! Neke od tih prvih pjesama bile su izvođene uživo još 2009., ali pod drugim imenom i ta postava nikad nije zaživjela. Tek 2011. okuplja se današnja ekipa. Bend smo zapravo osnovali Tihomir (gitara), Martina i ja. Nas troje smo se našli kod njega jedno popodne, napravili kratku akustičnu probu i kliknuli. Peru (bas) sam povukao iz stare postave, a jedino su se bubnjari nekoliko puta mijenjali – čak trojica u tri godine. Najprije je bubnjeve svirao Robi koji je zaslužan za aranžmane mnogih naših pjesama. Mogu reći da smo s njim priču postavili na noge. Nakon njega, bubnjeve je svirao Hrvoje koji je s nama bio godinu i pol, a s njim smo odsvirali naše prve koncerte. Hrvoja mijenja Brane koji je s nama od prošlog ljeta, brzo je sve pohvatao i odmah se uklopio, tako da smo bezbolno, nekoliko tjedana od kako nam se on pridružio, mogli početi sa snimanjem albuma. Poprilično dinamično za samo tri godine. U međuvremenu je u bend upao Marko (saksofon) najprije kao gostujući član, ali je vrlo brzo postao stalan. Bez njega danas rijetko nastupamo – to je kompromis na koji rijetko pristajemo. Samo kad je nužno.

Reggae hr: U svojoj glazbi podosta koketirate s reggaeom. Martina je i članica Brain Holidaysa. Koliko je upravo ta činjenica utjecala na pojavu reggaea u vašem zvuku? Imate li neke uzore u svijetu reggae glazbe?
Hrvoje (Vikend-revolucija): To je zanimljiva slučajnost. Martina je ušla u priču na preporuku zajedničke frendice koja je čula demo snimke u kojima je reggea već bio prisutan pa je moguće da je preporučila Martinu baš zbog Holidaysa i poveznice s reggaeom. Treba nju pitati. Reggae sam otkrio na faksu i bez reggaea ne bi bilo Revolucije. Prvotna ideja je bila spojiti reggae sa svojim klasičnim pop i rock uzorima. Vrlo neoriginalno, ali stvar je u tome da u Revoluciji žanr nikad nije svrha sam sebi, nego se trudimo različite žanrove uklopiti u atmosferu pojedine pjesme. Reggae mi je pomogao da do kraja definiram postojeće ideje za pjesme – tako je sve odjednom sjelo na mjesto. Najprije mora postojati suvisla pjesma, a onda njena atmosfera i trenutna razina kreativnosti, odrede u koji žanr će ta pjesma biti uklopljena. Bob Marley je to npr. jako dobro znao, a zato je i bio jedan od najvećih. Iza njegovog uspjeha ne stoji samo inovativnost i pomicanje granica u definiranju reggaea kao žanra, nego prije svega, gomila izvrsnih pop pjesama koje se sve do jedne, mogu svirati samo uz gitaru, a svejedno bez problema funkcioniraju. Dokaz su brojne obrade njegovih pjesama u raznim žanrovima. Clapton i danas uživo izvodi „I Shot The Sheriff“. Noviji reggae ne pratim puno, skloniji sam staroj školi: Peter Tosh, Jimmy Cliff, ali i bendovima koji su na zanimljiv način koketirali sa žanrom poput The Specialsa, Police, Clash. U novije vrijeme Groundation...

Reggae hr: Vaš prvi album, "Legato pop", upravo je izašao. Što publika može očekivati od njega?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Netko je u recenziji jednog našeg live nastupa, nedavno napisao da selekcija naših pjesama zvuči kao „bestof“ benda koji iza sebe ima nekoliko albuma i 10 godina rada. To nam je veliki kompliment jer smo upravo to i htjeli postići – da svaka pjesma funkcionira za sebe, ali da zajedno zvuče kao selekcija najboljeg što trenutno možemo dati. Zato Revolucija nema puno pjesama jer mnoge koje nam nisu dovoljno dobre, bacamo u smeće. Na albumu smo radili relativno dugo – sedam mjeseci. Htjeli smo da zvuči kao da je zadnji i svi su dali najbolje od sebe i potrudili se da tako i bude. Nadamo se da se to osjeti na pjesmama. Htjeli smo da pjesme zadrže live energiju na koju je publika navikla na koncertima, ali istovremeno da produkcija doda tim pjesmama novu dimenziju. Mislim da je Marko Gaćina uspio u tome. Namjera je bila pokazati da sebe vidimo najprije kao pop bend, a to nam otvara prostor da koketiramo s raznim žanrovima, umjesto da smo se unaprijed ograničili jednim žanrom. No, trebalo je paziti da ne napravimo „čušpajz“ pa tu uvijek postoji neka poveznica između pjesama, bez obzira da li je to element reggaea, tematika tekstova ili neka produkcijska sitnica koja ih povezuje. Osim toga, danas je normalno da prvi album bendovi najčešće snimaju nakon nekoliko godina rada pa se na albumu tematski nalaze različite pjesme. Na “Legato popu“ su tako direktnije pjesme koje sam pisao kao student u ciničnoj i angažiranoj fazi, ali i neke refleksivnije pjesme koje dođu kao produkt promjena kroz koje svatko prolazi odrastanjem i sazrijevanjem. Na kraju, imamo i nekoliko posebnih gostiju na albumu. Tako je „Mediokritete“ otpjevala Petra iz Flyera, na „Samaritancima“ gostuje Brane iz Radio Aktiva, na „Na dobrom tragu“ imamo gudačice: Doru, Jasminu, Saru i Ivu, na „Izvan grada“ gostuje Paulo na harmonici, a na „Idemo u penziju“ gostuje Sandra kao bek vokal. Puno zanimljivih gostiju. Hvala im svima!

Reggae hr: Promocija se zahuktava, već ste odradili nekoliko svirki u Zagrebu, a tu je i akustični koncert u Rijeci. Kakvi su daljnji planovi promocije? Imate li već neke konkretne datume?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Posljednjih smo mjeseci bili usmjereni na snimanje albuma i pretpromociju, a vrhunac je trebao biti i bio je promocijski koncert 16.5. u Hard placeu. I ovim putem zahvaljujemo svima koji su nas podržali, napunili klub i omogućili da svirka bude maksimalno energična. Hvala i gostima: Branetu, Petri, Paulu, Borni, Kikiju i Marku Gaćini za slaganju zvuka. Hvala i Čudnoređu koji je nastupio prije nas. On 22.5. također ima promociju svog prvog albuma u Medici. Toplo preporučujemo. Sad ćemo uzeti kratku pauzu od tjedan-dva, a onda krećemo dalje sa svirkama. O datumima kad dođe vrijeme. Osim toga, najnoviji singl „Mama, budi jamac!“ samo što nije izašao. Za njega smo snimili spot koji je radio Luka Vucić. Luka je  dizajnirao i izgled CD-a.

Reggae hr: Prije izlaska albuma, vaši fanovi su mogli čuti nekoliko singleova s albuma. No, mene zanima hoće li se album moći čuti u cijelosti putem interneta ili ste se ipak odlučili ne otkrivati odmah sve karte?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Album je već dostupan na internetu. Premijerno preslušavanje na Muzika.hr je dostupno već nekoliko dana, a album je u cijelosti dostupan na webu Spone.

Reggae hr: Kad smo se već dotakli distribucije, gdje i kako je moguće nabaviti "Legato pop"?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Uskoro, uskoro... Za sad je moguće preslušavanje na webu muzika.hr i na webu Spone. CD je trenutno u štampi i samo što nije došao u naše ruke. Detalje oko distribucije još nismo dogovorili s izdavačem, ali sve koje će zanimati CD u fizičkom obliku, na vrijeme ćemo obavijestiti.

Reggae hr: Za kraj, jedno filozofsko. Iako je vaše ime zapravo parodija na raznorazne Facebook buntovike, kada bi ipak došlo do nekog oblika vikend-revolucije, kakva bi to revolucija bila po vašoj mjeri?
Hrvoje (Vikend-revolucija): Uf, široka tema... Najprije bi trebalo doći do revolucije svijesti. Mi smo u bendu o tome mnogo puta pričali. Nije nam namjera mijenjati svijet, nego sebe. Za nas je revolucija počela kad smo gunđanje i kritiziranje svega, zamijenili pozitivnim pristupom, stvaranjem, kreativnošću. Time se promijenilo mnogo toga za nas i to je nešto što sugeriramo drugima i pokušavamo prenijeti našom muzikom. To je ono što svatko za sebe mora barem pokušati napraviti. Ljudi bi se trebali usmjeriti na konstruktivno i odbaciti uništavanje onog što ne razumiju, samo iz razloga što ne razumiju. Možda, kada bi se prestali baviti nevažnim i destruktivnim stvarima, kad bi prestali voditi davno završene ratove, kad bi počeli ignorirati licemjerne političke i religijske lidere, kada bi se okrenuli sebi, osobnom razvoju, znanju i obrazovanju - možda bi tada prestali mrziti i osuđivati druge zbog različitosti, možda bi se bolje razumjeli međusobno, možda bi prestali birati nesposobne lidere koji žive za moć i novac, umjesto za one koji ih naivno biraju. No, kako stvari stoje, čeka nas jačanje fašizma i „novi srednji vijek“. Tehnologija se razvija strelovito, a ljudski um i spoznaja kao da propadaju. Vedro i optimistično za kraj! Haha!

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice