logo-t

 • Mellow Mood:

  Mellow Mood: "Jamajka je izvor nevjerojatne kreativnosti u glazbi koje je vrijedno istraživanja"

 • ST!LLNESS u Vintageu – i dalje nasmijani i energični na pozornici

  ST!LLNESS u Vintageu – i dalje nasmijani i energični na pozornici

 • Brother Culture -

  Brother Culture - "40 Years Anniversary Collection" - "Jah touch all a we!"

 • Kebra Ethiopia i Ishiban dolaze na Zion Boška festival

  Kebra Ethiopia i Ishiban dolaze na Zion Boška festival

 • Murray Man i Vanya O na prvom izdanju za Homegrown records

  Murray Man i Vanya O na prvom izdanju za Homegrown records

 • Samostalni Referenti -

  Samostalni Referenti - "Nikad sam...Uvek sasvim sam!" - recenzija balkanske stvarnosti

 • Predvodnici talijanskog reggae vala Mellow Mood dolaze u Zagreb

  Predvodnici talijanskog reggae vala Mellow Mood dolaze u Zagreb

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Reggae slovenija
Vijesti
25. Ožujak 2018

Mad Professor - dub metodičar

​Najjači predstavnik druge generacije dub glazbe 

Neil Joseph Stephen Fraser, koji se odaziva na Mad Professor rođen je 1955. u Georgetownu u Gvajani. Professor je poznat po orginalnoj produkciji, izvrsnim remiksevima i slovi za jednog od najorginalnijih dub inženjera druge generacije dub glazbe. Teško je nabrojati s kim je sve surađivao: još uvijek aktivno surađuje s Lee "Scratch" Perryem, a njegov potpis je na djelima Sly i Robbiea, Pato Bantona, Jah Shake i Horace Andya, dok njegovo umijeće cijene i glazbenici izvan žanra kao što su Massive Attack, The Orb ili pak Sade. Njegovi albumi iz serijala "Dub Me Crazy" doprinijeli su prijelazu reggae glazbe u digitalno doba u trenutku kada je elektronska produkcija počela preuzimati dominaciju u reggae glazbi tijekom osamdesetih.  

Nadimak Mad Professor zaradio je kao klinac u tinejdžerskoj dobi zahvaljujući snažnom zanimanju za elektroniku; čak je i izgradio svoj radio. U dobi od 13 godina, njegova obitelj preselila se u London, a oko dvadesete godine počeo je prikupljati opremu za snimanje: reel-to-reel tape decks, echo i efekte i slično. Godine 1979. sagradio je svoj prvi miks pult i otvorio studio u dnevnoj sobi na području Thornton Heatha u Londonu. Nazvao ga je Ariwa prema nigerijskoj riječi za zvuk ili komunikaciju, počeo je snimati bendove i pjevače za vlastiti, istoimeni label među kojima su Deborahe Glasgow, Aquizim, Sergeant Pepper, Tony Benjamin, Davina Stone, Ranking Ann... Obzirom na prigovore svojih susjeda preselio je studio u odgovarajući objekt u Peckhamu, u južnom Londonu. Godine 1982. snimio je svoj prvi album "Dub Me Crazy, Pt. 1", a ubrzo je uslijedio i "Beyond the Realms of Dub". Već naredne 1983. godine produktivnost Mad Professora donosi nam još "The African Connection" (često priznat kao jedan od njegovih najboljih uradaka) i zaslužno popularan "Escape to the Asylum of Dub".

Nadograđeni Ariwa studio premješten je u West Norwood tijekom sredine 80-ih godina i postaje jedan od najvećih studija u Velikoj Britaniji. Iz te perspektive, Mad Professor je stvarno počeo utjecati na britansku reggae scenu. Producirao je glavne hitove tada za Pato Bantona i Sandru Crossu, a vodio je i probojni album "Sign of the Times" za reggae tostera Macka B-a 1986. godine. Istodobno, era ragge je bila u silaznoj putanji, a sve digitalne produkcije počele su preuzimati reggae. Mad Profesor je težio dubokim i čudnijim zvukovima; dok su se u ragga kuloarima žalili da su radovi Mad Professora zvučali sterilno u usporedbi sa starim dubom, drugi su hvalili njegove vanserijske učinke i inovativne aranžmane. Albumi iz "Dub Me Crazy" serije dosegnuli su visinu eksperimentalizma tijekom posljednjeg dijela 80-ih godina, iako su početkom 90-ih godina pokazivali znakove kreativnog izgaranja. Dvanaesti i posljednji iz volumen serije, "Dub Maniacs on the Rampage" objavljen je 1993. godine.

U međuvremenu, Ariwa je nastavio uspijevati kao etiketa, s dodatnim hitovima onih od Macka B-a, Pato Bantona, a dolazila su imena poput Sandre Cross, Kofi, Intense, Jah Shaka, John McLean, The Robotics, Sister Audrey, Peter Culture, Johnny Clark... Osim toga, počeo je surađivati s poznatijim akterima reggae glazbe; prvi put je radio s Lee "Scratch" Perryem na izdanju "Mystic Warrior" iz 1989. godine. Godine 1991. producirao je prvi od nekoliko albuma za U-Roya s kojim, između ostalog dolazi na ovogodišnji Seasplash festival, a radio je s likovima poput Yabby You i Bob Andy. Početkom devedesetih prebacio je fokus na turneju, a pritom i objavio stoti album za Ariwa etiketu.

Mad Professor počeo je graditi svoj status i izvan reggae zajednice jer je počeo dobivati ponude kao remikser za rock, r&b i elektronsku glazbu. Tijekom 90-ih i novog tisućljeća remiksirao je pjesme od Sade, The Orb, KLF, Beastie Boys, Jamiroquai, Rancid, Depeche Mode i Perry Farrell. Njegov najpoznatiji projekt i onaj koji mu je uistinu dao svjetsku prepoznatljivost bio je "No Protection" iz 1995. godine, a album je potpuno nanovo izmišljena verzija drugog albuma "Protection" trip-hop velikana Massive Attack. Kreativno osvježeni, vlastiti albumi Mad Professora počeli su ponovno dobivati na dosljednosti tijekom sredine 90-ih godina. Miješanje elektronike s više organskih zvukova zaduženih za najranije dane dubova donijelo nam je njegov novi serijal  "Black Liberation Dub". Slijedile su još suradnje s Perryjem i U-Royem, a godine 2005. Mad Professor proslavio je 25. obljetnicu Ariwe uz obilazak Ujedinjenog Kraljevstva s njegovim veličanstvom Lee "Scratch" Perryem i retrospektivni dvostruki album "Method to the Madness". Profesorovo stvaralaštvo ne staje ni danas, a njegov sin Joe Ariwa nastavlja očevu glazbenu tradiciju. 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Gentleman - “Mad World” - komentar današnjeg vremena
Rebel Dread - The Story of Don Letts - čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme
Tiken Jah Fakoly - “Braquage de Pouvoir” - krađa moći
STILLNESS - "Kocka je okrugla" - nakon 10 godina strpljen, spašen!
Kabaka Pyramid - “The Kalling” - životna mudrost u 15 pjesama