logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Vijesti
8. Lipanj 2010

Uskoro knjiga o Reggae Sunsplash festivalu

Najnovija knjiga za važno doba jamajkanske glazbe biti će lansirana u ovu subotu u Ashanti Restoranu, Nada Gardens u Kingstonu. Ono što je posebno značajno o knjizi 'Reggae Sunsplash 1978-1998', je da je napisao jamajkanski autor Java Immanuel-I, koji već dva desetljeća marljivo dokumentira ovaj značajan događaj koji nosi naslov knjige.

Reggae Sunsplash je majka međunarodnim festivalima Reggae glazbe. Ova knjiga je spomenik svoje vrste Tonyu Johnsonu koji je prije trideset i dvije godine osnovao tvrtku pod nazivom 'Synergy Productions' koja je, uz Ronnie Burke-a, Don Greena i Ivana Wakelinga  bila odgovorna za promicanje Reggae Sunsplash fetivala.

Sve je počelo u Jarrett parku u Montego Bayu kada je Reggae Sunsplash bio prvi veliki reggae festival koji je privukao globalnu publiku. Izvođači su bili plodonosne reggae ikone kao što sam kralj, Bob Marley, I-Three, Peter Tosh, Bunny Wailer, Dennis Brown, Burning Spear, Third World, Culture, Toots & Maytals, Freddie McGregor, Half Pint, Steel Pulse, UB40, Buju Banton, Beres Hammond, Diana King, Maxi Priest, Morgan Heritage i mnogi drugi... 

Bio je to prvi do sumraka do zore glazbeni događaj na Jamajci. U 1980-ih i 1990-ih je postao putujući festival koji se održava na raznim mjestima u Sjedinjenim Državama. Zahvaljujući činjenici da je bio vrlo popularan festival, s vremena na vrijeme bilo je jako teško pronaći hotelske sobe, pa se iz toga razvilo logorovanje na plažama. Prije održavanja Reggae Sunsplash, hoteli na Jamajci su bili tradicionalno zatvoreni u ljetnom razdoblju. Četiri osnivača partnera organizirali su festival koji je stvorio godišnju ljetnu turističku sezonu na Jamajci. Uspjeh Reggae Sunsplash dovelo je do vala godišnjih glazbenih festivala na Jamajci i Karipskim otocima.

Godine 1984. festivalu Reggae Sunsplash bio je održan na nogomentom terenu Crystal Palace u Londonu. Godine 1985. Reggae Sunsplash World Tour je pokrenut u SAD-u i Japanu, a kasnijih godina Sunsplash Reggae intenzivno putuje po cijeloj Sjevernoj Americi, Europi, Južnoj Americi i Dalekom Istoku.

Java-I Immanuel, autor ove knjige započeo je u 1979. godini prvi Reggae Kariba radio program u Philadelphiji na 90,1 FM u vlasništvu Temple Universitya. Njegov radio program emitirao se čak petnaest godina!  Kao što se sada pretpostavlja, to je bio početak promoviranja roots & reggae glazbe. Iz njegove radio emisije rodila se neprofitna organizacija Caribbe Inc. Sljedeće na redu su bile Caribbe newspaper, zatim popularni reggae kalendar, a potom sada i knjiga, 'Reggae Sunsplash 1978-1998'.

 

Tekst:  

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena