logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Recenzije
Sub Bits
Sub Bits 2016.
21. Kolovoz 2016

Japodian Echoes - "Year One" / "DUA"

Elektronski Iliri 

Iza enigmatičnog imena Japodian Echoes se krije sjena daleke prošlosti ovih prostora. Japodi su bili (polu)ilirsko pleme koje je nastanjivalo područja između Kupe i Une, Velebita i Vinodola u Hrvatskoj kao i rajon današnjeg Bihaća u BiH, odakle dolazi lice iza ovog projekta - Adi Dizdarević. Adi iza sebe ima podugačku listu angažmana i nije neznanac u relevantnim krugovima. Bio je član bihaćkog punk benda Fuj, okrenuvši se potom ka reggae i dubu u sastavu UNAffected iz kojega je se izrodio istoimeni sound sistem kao i Oojam projekt. Malo je ostalo snimljenih zapisa iz toga prvog razdoblja budući da je jedini pokušaj UNAffected sastava da snimi album završio tragičnom nezgodom u kojoj su izgubili sav snimljeni materijal. Do drugog pokušaja nije nikad došlo.

Stoga Adi na neki način s ovim novim projektom prekida taj lanac nijemih zvučnika isporučivši do sada dva izdanja - "Year One" i "DUA"- koja se razlikuju po pristupu i stilovima, ali koja prate isti temeljni koncept - oživljenje uspomene na spomenuto starosjedilačko pleme, koje je u polumitskim, pradavnim vremenima (od devetog stoljeća prije Krista pa do romanizacije) gospodarilo dijelom ovih prostora. Budući da je povijesnih podataka o Japodima vrlo malo, a i to su uglavnom zapisi stranih grčkih i rimskih pisaca s tim da Japodi nisu posjedovali vlastito pismo, Adi Dizdarević je bio primoran osloniti se na svoju imaginaciju i apstraktnu simboliku koju su ostavili iza sebe Japodi.

Dodatna slika 1

A oni su se služili pretežito trokutima i spiralama, što dopušta zaključak da su u njihovom duhovnom i spiritualnom životu, kao i kod drugih sličnih plemena i šamanskih kultura iz te epohe, elementi transa igrali važnu ulogu. Isti ti motivi su i u Adijevom Japodian Echoes snažno zastupljeni. U EP-u "DUA" tribalni motivi hipnotičnog downtempa i meditativnog ambientala se poklapaju s eksperimentalnim electro dekoracijama. Iako produkcija ovdje prati moderne aspekte elektronske glazbe, ujedno se tu referencira i na prošlost - što je upriličeno uporabom arhaičnog lokalnog puhačkog instrumenta Duduk u distopijskom komadu "Post Youth".

Adi, čini se, kao da stupa u tradiciju Japoda koji su kopali duboko u zemlji za metalima i bili poznati po svojim metalurškim radovima, ponire u duboku prošlost ovih krajeva ne bi li zahvatio i teleportirao u današnjicu nekakav - kakav takav uvid o njima. Iz toga razloga su i naslovi traka poput "Ocra Mons" ili "Metulum" izvedeni iz imena lokacija koje su nastanjivali Japodi. U EP-u "Year One", koji je prethodio "DUA", dominiraju pak analogni instrumenti i razne terenske snimke i ima više akustični premaz (naročito u "Easterns") te s izraženom offbeat ritmikom i krupnim bas linijama implementira natruhe duba ("Riverine Zion") u kombinaciji s ambientalom i neo-klasikom ("Flora 2.0") i IDM elementima ("Basma").

Japodian Echoes je stilizirani konceptualni projekt, koji pomoću modernih ali i tradicionalnih audio-vizualnih elemenata revitalizira jedan zaboravljeni, ilirski povijesni period ovih prostora te nas, koji danas obitavamo na ovim područjima, senzibilizira za to da smo zapravo dio jednog povijesnog kontinuiteta koji seže dulje nego što inače pretpostavljamo.

Tekst:  

Video sadržaj