logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

nike

Događanja
Recenzije
SCOOPS Records
SCOOPS Records 2015.
13. Srpanj 2015

Vibronics - "Return of Vibronics"

Veliki povratak (ne)otpisanih 
Buum! Samo dvije godine poslije kolaboracije s Brain Damage u albumu "Empire Soldiers", UK dub veterani Vibronics se vraćaju s novim uratkom. Sam početak ovog novog, desetog po redu albuma s trakom "Don't Follow Babylon" ne sadrži gotovo pa ništa od onoga što je najavljivano uoči izlaska: umjesto beskompromisnog duba ovdje do izražaja dolaze psihodelična gitara, spori i duboki ritam, te nježno šaputanje vokalistice Soom-T u duetu s baršunastim duhačima. No, svojevrsni vojni udar s kojim Vibronics markiraju svoj povratak na scenu, svu svoju snagu rasplamsava suptilno, dobro pripremljeno i u detalje razrađeno.

Jer odmah nakon spomenute harmonije u uvodnoj "Don't Follow Babylon" s nedvosmislenom porukom, slijede vokalne trake s nikim manjim do Michael Prophet ("Searching for Jah") i Macka B ("Dub You Ready"). Najkasnije u ovoj drugoj dolazi glavni, frontalni udar na bubnjiće s militantnim steppers beatom i razornim bas linijama. Tek tu sada Vibronics počinju opravdavati najavljeno - prostrani synth kolaži, energični i plesni ritmovi, te puno pozitivnih bas vibracija. U nastavku mikrofon preuzimaju Danman ("Tribulation Dub") i Madu Messenger ("Babylon is Dubbing"). Upravo ove dvije trake iznose na vidjelo sve jačine od Vibronics. A to su kombinacija izvrsnih vokala, dinamična ritmika i zarazne instrumentalne harmonije, pretežno one od duhača. Nisu oni ovdje izmislili toplu vodu - pravac Vibronicsa je odavno zacrtan i uglavnom poznat, ali način na koji uvijek izađu s novim rješenjima, a da to opet zvuči svježe i zanimljivo, mogu samo majstori kao što su oni.

Pri tome nije sve sjajno na "Return of Vibronics" - gore spomenuta kolaboracija s Michael Prophet u "Searching for Jah" je spuštalica u inače odličnom štimungu albuma. Isto kao i nepotrebna "Strength & Power" sa svojim blijedim repeticijama - ok, htjeli su vjerojatno unijeti malo morbidne atmosfere iz tko zna kojeg razloga, ali nekakva uspavanka što ova traka jeste, ovdje nikome ne pomaže. Srećom, s dubovima kao "Jah Jah Dub", kada čvrsti mašinski ritam ublaže razvučenim duhačima, ili kad gustim synth valovima oblože snažni i dinamični skank kao u "Dub Observer", zna se da su Vibronics ostali na visini zadatka kakav im nalaže reputacija. Štoviše, jaki kao rijetko kada!
Tekst:  

Video sadržaj