logo-t

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Izvještaji
17. Ožujak 2015

Dub edukacija u riječkoj Harteri

Kao da se ni okrenuli nismo, a RI Rootz ekipa organizirala je već peto izdanje Teachingz in Dub programa u Rijeci, prvo u 2015.godini.

Zadnje kojem sam prisustvovala održavalo se u klubu Palach, a ovaj put lokacija je bila Hartera (bivša tvornica papira) koja se čini kao pun pogodak za dub partije. Udaljenost od centra grada, vibe unutar hladnih, kamenih zidova koji odiše prošlošću i  prostor koji dobiva  neku sasvim novu čar kada se ispuni bassom koji trešti iz sound systema. Super!

Sound system sila koja je pogonila Harteru ovaj put sa moćnih 11 kilowatta snage pripadala je talijanskom Black Lion Hi Vibessu. Po prvi put u Rijeku došao je i pravi rasta shop koji je vodio MC Black Liona, Fiyah MoRay, a u kojem se moglo kupiti sve i svakakvih artikala s reggae i rasta motivima. Izvođači koji su ispred sounda sve do jutra držali okupljena dub lica, uvijek pristigla iz svih krajeva, bili su dakle Black Lion Hi*Vibes iz Italije te naše domaće, bosanske snage Bass-ul-Ulema Sound i Zentash Dub Experiment. MC-anje je i ovaj put dopalo sve spomenutijeg i prisutnijeg Jah Sunetha kod kojeg mi se posebno sviđa što se jasno vidi i osjeća koliko uživa u tome što radi. Go on!

Otvaranje glazbenog dijela večeri preuzeli su domaćini Black Lion uz conscious roots selekciju i zagrijali atmosferu za sve one željne žestokog duba. Bass Ul-Ulema Sound i Zentash Gigawatt na regionalnoj dub sceni su aktivni već niz godina, a svoju steppers selekciju predstavljaju bez kompromisa. Čim su stali za control tower izazvali su heavy plesne korake koji nisu prestali do samog kraja njihovog nastupa. Red King Alphe, red King Earthquakea, red Moa Anbesse, sve prošarano sa još mnogim killer tjunovima i svježom Gigawatt produkcijom- čestitke na Trigram izdanju! Pun pogodak za razvoj pravog dub vibea! Teške bass linije i izmjenično chantanje MorRaya i Jah Sunetha tjerale su na ples dobrih par sati, a nakon domaćeg dvojca za kontrole su se vratili Black Lion i započeli heavy roots putovanje bespućima meditativnog duba. Tijekom njihovog nastupa sam ples je bio nešto manje energičan i oko 4 ujutro roots ritmovi su lagano počeli udaljavati umorne ljude sve dalje od sounda pa mala opaska ide Talijanima da je potrebno prepoznati kako publika diše, što traži i želi čuti te osjetiti!

Srećom, posljednjih sat vremena  kontrole su ponovno preuzeli Vedran i Ajdin, resetirali groove, vratili kick u zvuk tako da je i peti Teachingz ipak završio u divljem plesu. Sve u svemu, Rijeka može biti sretna što postoji skupina poput Ri Rootza koja ulaže sve više truda kako bi svi zajedno naučili, osjetili, čuli i zavoljeli nešto novo iz svijeta dub glazbe!
Vidimo se na šestom predavanju!

 

Fotografija: Sven Bašić
Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice