logo-t

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

nike

Događanja
Vijesti
21. Srpanj 2016

10 godina Reggae Universitya

Reggae University kao dio kulturne ponude Rototom festivala

Reggae University, jedan od stupova kulturnog programa Rototom festivala na ovogodišnjem izdanju festivala obilježava 10 godina postojanja. Reggae University započeo je s radom 2007. godine kao mjesto za raspravu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti reggae glazbe, a tijekom posljednjih devet izdanja gostovali su renomirani profesora sa sveučilišta u Kingstonu, Washingtonu, New Yorku, Westminsteru, Lancasteru i Beču; gostovali su i mnogobrojni autori knjiga i redatelji filmova s Jamajke, Velike Britanije, SAD-a, Izraela ili Španjolske, kao i mnogo kulturnih djelatnika, glazbenih producenata i velik broja umjetnika općenito. Rototom sveučilište doživjelo je rast uz sudjelovanje publike i postali su katalizator za slične forume u Europi, pa čak i na Jamajci. 

Ove godine ovaj program ugostiti će posebne goste iz akademskog svijeta. To je profesor Sveučilišta u Zapadnoj Indijiji Carolyn Cooper, koji je uveo stvaranje reggae i dancehall u polje studiranja; i izvanredni profesor Media Technology Instituta Dennis Howard, koji se u području promicanja glazbe oslanja na svoje iskustvo u akademskim i političkim područjima. Što se tiče glazbenika koji sudjeluju u ovoj godini na predavanjima, među prvima potvrđenih su imena kao što su Alborosie, Kabaka Pyramid, Freddie McGregor i Max Romeo, kao i poneki producenti kao što je Mad Professor, koji obilježava 40 godina vlastite etikete Ariwa Sounds. 

Ove godine održat će se dva posebna predavanja s naglaskom koja će biti povezana s nekoliko filmova prikazanih na festivalu, a to uključuje osam projekcija s globalnih, međunarodnih i nacionalnih premijera. The Reggae Cultural Association (ACR) pripremili su tri vlastita predavanja. S jedne strane, gosti kao što su Green Valley i Irie Souljah raspravljati će o svojim iskustvima u inozemstvu, u Latinskoj Americi i Jamajci. S druge strane, novi glasovi španjolske reggae scene raspravljat će s Alex Bassom, Lasaiom i Yeyo Pérezom o trenutnoj situaciji u dubu, zajedno s još različitih izvođača čija će imena tek biti objavljena.  

Što se tiče House of Rastafari, njihovih kolektiv vraća se na festival u ključnoj godinu za povijest pokreta. To je zato što je 2016. godina 50. obljetnica posjeta Haile Selassie Prvog Jamajci (Groundation day). To je bio ključni događaj u povijesti rastafarijanske vjere, kao i za reggae glazbu. U ovom izdanju, House of Rastafari je pripremio tri predavanja o budućnosti pokreta, rastafarijanskim starješinama čije svjedočanstvo i primjeri se prenose iz naraštaja u naraštaj na temelju načela kao što su ljubav, poštovanje, duhovnosti i kolektivne sigurnosti.

Ovogodišnji Rototom festival održava se 13.-20. kolovoza u španjolskom Benicassimu uz mnoge odlične izvođače kao što su Alborosie, Assassin aka Agent Sasco, Damian "Jr Gong" Marley, Morgan Heritage, Tarrus Riley, Junior Kelly, Green Valley, Wailing Souls, Ziggi Recado, Randy Valentine, Yaniss Odua ft. Volodia & Artikal Band,Gentleman’s Dub Club, Sud Sound System, Raphael, Jahcoustix, Iriepathie i mnogi drugi...

Više informacija o kartama i kampiranju potražite na www.rototomsunsplash.com.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice