logo-t

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

  • Izlazi

    Izlazi "Oj Dodole", novi singl za projekt Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

Vijesti
12. Ožujak 2015

Žan i Nino sviraju Marleyja i Jakopača

Žan Jakopač i Nino Orepić susreli su se u Naturalnoj Mistici, legendarnom zagrebačkom cover roots reggae bendu koji pod vodstvom još legendarnijeg Borisa Leinera s prekidima djeluje već više od 30 godina. 

Prošle su se godine kao glazbeni duo (gitara i glas + djembe) okušali i zguštali na Gornjem gradu, Pod (opet legendarnim) starim krovovima, odnosno kod Žnidaršića, kada su si i dali časnu pionirsku da će kad-tad nešto slično ponoviti. I evo! Izgleda da će pioniri u njima sačuvati svoj obraz i riječ i da će vas i sebe same počastiti još jednim lijepim glazbenim događajem.

Prije, između i nakon svirke tulumarit ćemo i plesati uz i na selekciju Cool Rulera i osoblja Mastersa, toploga doma reggae glazbe.

Upad 20 kn od 21:00
Svirka počinje u 22:00 i vjerojatno će biti podijeljena u dva seta

Žan Jakopač, po struci akademski kipar, veliko je ime hrvatske glazbene scene, eksponiran – čini nam se i nedovoljno – kroz razne projekte u kojima je sudjelovao kao autor i/ili izvođač gitarist, basist i pjevač (Šo!Mazgoon/Mazguni, Naturalna Mistika, Rundek bend, Pozdrav Azri, Ziuzao, Gramofon…). Iako mnoge njegove skladbe imaju okus reggaea, a neke su čak i potpuno u reggae stilu, na našim klupskim reggae tulumima samo ih se rijetko može čuti. Vjerojatno su mu najpoznatije „uspješnice“ pjesme "Na Palagružu", "Otoče" i "Ganja", a našoj se klupskoj reggae sceni najviše približio – osim koncertima Naturalne mistike, od kojih je nama najlegendarniji bio (jasno) onaj u Mastersu – suradnjom s Banana zvukom na obradi njegove posvete Eak-a-mouseu „Gomma natural / Gomma digital“. Svojim je glazbenim autorskim trudom zaslužan i za očuvanje i širenje bračkoga govora (Žan je rodom iz Postira), pjesmama takozvanog „otočkog rocka“, za koji on sam kaže: „To mi je totalna smijurija. Otočki rock? Što je to uopće, postoji li onda planinski jazz? Ljudi to često rade, zanima ih je li stil afrobeat, ska, reggae ili otočki rock, a ne zanima ih tko je Žan Jakopač. Lakše im je nešto stavit u kalupe i ladice nego pisati o nekome ono što stvarno je. Lakše im je sve ušemit pa su mirni.“

Ninu Orepića – po struci magistra biologije ekologa, a inače još svašta nešto – znate upravo iz Mastersa, gdje zna uhvatiti djembe i svirati neozvučen za sebe i one koji mu se dovoljno približe. Sam i u raznim suradnjama organizirao je mnoge reggae i etno/worldmusic događaje koje je promovirao preko fb profila Hokus Pokus. Glazbenika u sebi (koji je javno također poprilično nepoznat) pomalo njeguje još od glazbene škole prije 35 godina. U prvi je bend (Mrlja) kao bubnjar ušao u 14-toj. Nakon nekoliko drugih bendova i godina ratno/poratne pauze ponovo počinje svirati uz vatru, u noćima provedenima u šumama Medvednice. Uskoro dobiva konge, a Jin-san (Kingstoned sound) ga nagovara da ih jednom ponese na tulum i prati njegov dj set. Tu je ideju snažno oplodio Vrki (RDK, Digitron) pa su par godina zajedno s drugim misionarima tulumima ponovo budili ratom uspavanu hrvatsku reggae scenu. Zahvaljujući toj suradnji jedno vrijeme gostuje i kao udaraljkaš u RDK u. Nakon 2010. sudjeluje u projektima koje, jedne za drugima, doživljava kao vrhunce svojih glazbenih iskustava ¬– afroudaraljkaški bend Kenkedenke, Naturalna mistika, spomenuti nastup sa Žanom Jakopačem i – najsvježije – nastup s 20-eročlanim ansamblom Maka Murtića.

Cool Ruleri su dvojac iz Velike Gorice koji su se zbog svoje dugogodišnje velike ljubavi prema reggaeu i roots kulturi odlučili 2010. posvetiti aktivnijem širenju reggae zvuka i poruke kroz druženja te puštanje, plesanje i praćenje reggae glazbene industrije. Njihove selekcije najčešće ispunjava stariji roots zvuk.

Osoblje Mastersa (Masters staff) su Jemoch (jedan od pokretača, organizatora i izvođača Mastersovog programa DUBai) i Obi dub Kenobi, drago novo staro lice u klubu).

Pozivamo vas da zaboravite na kalupe i ladice i dođete vidjeti što će te noći biti Žan, Nino, ostali izvođači, uopće taj čitav tulum i vi u njemu. Potrudit ćemo se da se svi skupa dobro nauživamo, zabavimo i naplešemo. Časna pionirska!

 

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena