logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Slušaj ovo
17. Siječanj 2019

Deni & Prijatelji - "Borba"

Saksofonist Danijel Deni Karalić objavio novi singl "Borba"
Reggae glazbenik Danijel Deni Karalić iz Banja Luke objavio je novi singl, a u pitanju je instrumentalna reggae skladba, koja nosi naziv "Borba". Kompozicija "Borba" naći će se na Denijevom debitantskom projektu, EP izdanju "Revolucija", baš kao i prethodni singl "Sloboda", koji je objavljen krajem prošle godine. Izdanje "Revolucija" je banjalučki multinstrumentalist napravio s brojim gostima te je i sam materijal potpisan kao Deni & Prijatelji.

- "Borba" je nastala dok sam vježbao saksofon i pokušavao da dobijem najniži ton na tadašnjem instrumentu. Kada sam ga uvježbao, taj ton mi se dopao i počeo sam da se igram sa njim, a kao rezultat dobio sam melodiju koja čini glavnu temu ove pjesme – kaže Deni.

Što se tiče aranžmana, Deni je u njegovom studiju sam snimio sve dionice koje je zamislio - od gitara, saksofona, preko bubnjeva i basa, pa sve do raznih sitnih šuškica.
- Pjesma je u bržem reggae tempu, perkusije dodaju prizvuk latino muzike, dok bubanj vuče na hip hop. Meni je sve to zajedno zvučalo kao borba. Ipak, nešto je nedostajalo, pa sam shvatio da trebam da pozovem par drugara da mi pomognu – objašnjava Deni.

Tako je Asmir Turčinhodžić Fubi snimio djembe, Milan Kosić Jimmy je sjajno popunio pjesmu s udaraljkama, dok je temu sa svojim punim tonom na trubi upotpunio Miloš Grbić Mićko. Za gitarski solo je bio zadužen Sandi Popović, a klavijature je odsvirao Stefan Nikić, koju je snimio njegov otac Momo u studiju Oksigen u Banja Luci. Mastering pjesme potpisuje Željko Žilić Žila iz grupe Brutal Protest. Inače, EP "Revolucija" činiti će ukupno četiri pjesme, a uz singlove"Sloboda" i "Borba", naredna dva singla Deni planira objaviti tijekom narednih mjesec dana.

- Trenutno pripremam svirku koja neće izgledati i zvučati kao svirke na koje smo navikli do sada, jer ću većinu pjesama izvoditi sam uz pomoć loopera, a zvaće se "Burnin' & Loopin'". Gosti, naravno, neće izostati – otkriva Deni svoje planove.

Deniju je reggae glazba u krvi otkako je prvi put uzeo gitaru 2002. godine, a nakon nekoliko godina je kupio i prvi saksofon, kada se rodila prava ljubav prema ovom karipskom žanru. Inače, uz grupu Post Scriptum, aktivno je svirao u hip hop bendu Brutal Protest i jazz sastavu Aleksandar Ševo Kvintet, a gostovao je i raznim drugim bendovima, kako uživo, tako i u studiju.
Tekst:   PR

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice