logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Intervjui
30. Studeni 2016

The Ufoslavians: "Glazba je moralni zakon"

Mile je popričao s članovima The Ufoslaviansa, Haris Piltonom i Grabberom
Reggae hr: Za početak, odakle dolaze The Ufoslavians, gdje je ta Ufoslavija? Ima li na njoj ratova, tajkuna, bankara, političara?
The Ufoslavians: Planet Ufoslavia (KOI-087.01) je ekstrasolarni planet koji kruži u empirijskoj nastanjivoj zoni zvijezde sličnoj Suncu,sa imenom Kepler-22. Planet je od Zemlje udaljen oko 600 svjetlosnih godina, a nalazi se u zviježđu Labuda (Cygnus). Planet Ufoslavia je vrlo slična Zemlji samo da je tri puta veća, nije zagađena, i na njoj u miru, jednakopravnosti i harmoniji žive različite vrste svemirskih bića. Živimo u antigravitacijskim plutajučim gradovima koji mogu i da mijenjaju svoj geografski položaj na planeti i na taj način možemo sami odabirati kakvo vrijeme želimo imati. Živimo u samoorganiziranom društvu ravnopravnosti, ravnopravne i pravedne distribucije svih proizvoda, ukratko, u društvu u kojem svako biće može zadovoljiti svoje osnovne i sve ostale potrebe u maksimalnoj mjeri, a da pri tome ne radi na štetu drugih. Živimo u manjim zajednicama, decentraliziranim, ali povezanim. Unutar takvih zajednica je puno lakše donositi zajedničke odluke, te je jednostavnije uskladiti različite želje i potrebe istovremeno svatko ima mogućnosti sudjelovati u procesu odlučivanja.

Reggae hr: Tko su onda Ufoslavci koji su stigli do naše planete i koja je vaša misija ovdje?
The Ufoslavians: Ufoslavci (The Ufoslavians) imaju oblik sličan ljudima, ali su intelektualno i emocionalno puno razvijeniji. Žive neograničen broj godina i hrane se uglavnom s H2O (voda), a osim vode im na planetu Zemlji odgovara i ''vatrena voda'' koja dolazi s Balkana i zove se rakija. Rakija ima okus vrlo sličan popularnom piću s naše planete koje je napravljeno iz rastopljenih kristala davno palog asteroida. Mi nismo došli da bi osvojili vaš planet nego smo tu da bi vam donijeli nove glazbene ideje, čistu i sigurnu energiju te inovativne obnovljive izvore hrane, kao i nove tehnologije i znanja. Takva znanja će vam mnogo pomoći u boljem i zdravijem životu. A u ostalom mi smo mišljenja da će ljudi sa znanjem o postojanju drugih živih bića u svemiru više poštovati svoju vrstu i početi se prihvaćati kao dio međugalaktične zajednice. Agresija i ratovi su se razvili između Zemljanina uglavnom zbog stjecanja i zaštite različitih resursa i provedbu političkih i gospodarskih zakona. Mi, Ufoslavci imamo dovoljno resursa za naš opstanak, jer možemo reproducirati i multiplicirati sve što se sastoji iz atoma. Jedna od večih zanimljivosti na Ufoslaviji je veliko zanimanje Ufoslavaca za glazbu i ples. To je također jedna od razvijenijih znanosti i umjetnosti na planeti i vrlo važan dio svakodnevnog života. U dosadašnjim posjetamana Zemlji primijetili smo da su glazba i ples vrlo važan spoj vaše kulture i da se s vremenom stalno mijenjaju i razvijaju. To nam je svakako bilo jako zanimljivo i tako smo se kod istraživanja vašeg planeta dosta fokusiralina glazbu jer nam je to i jaka zajednička točka. Glazba je moralni zakon. Daje dušu svemiru, krila umu, let mašti, šarm i radost životu i svemu.

Reggae hr: Shanti Powa, Krešimir Mišak, Ricardo Luque, Joseph Cotton, Killo Killo, Chakka... Tek ste sletili, a već imate respektabilan broj suučesnika u vašoj misiji...
The Ufoslavians: Kroz dugu povijest naših posjeta vašoj planeti smo surađivali s raznim pripadnicima ljudske vrste, kao što su Platon, Sokrat, Isus, Muhamed, Buda, Da Vinci, Beethoven, Ed Wood, Tesla, George Carlin, David Bowie, Moira Orfei, Michael Jackson itd . Ovaj put smo stupili u kontakt s glazbenicima s otvorenim srcem i umom koji su bili spremni ići izvan granica prosječnog razmišljanja ljudske vrste i od kojih smo mogli puno naučiti. Rezultat suradnje je album ''Legal aliens'' koji je izašao u rujnu 2016. godine za Positive Reality Records i sadrži 15 pjesama u balkan/reggae/hip hop stilu.

Reggae hr: Spomenuli ste taj, još uvijek svježi album kao plod odlične suradnje između naših vrsta. Svi gore navedeni glazbenici, ali i mnogi drugi pomogli su vam da ga napravite. Kako su obični zemljani doživjeli album? Jesu li prihvatili vašu poruku?
The Ufoslavians: Mi Zemljane ne shvaćamo običnim bićima jer su sva bića u svemiru na svoj način posebna i unikatna. Svako biće ima svoje značenje, mjesto te misiju u svemirskoj harmoniji, mada jedna bića rade više na tome nego druga, pošto shvaćaju svoje značenje i poštuju sami sebe, svoju vrstu i sva ostala bića u svemiru. Vi, Zemljani ste posebni iz više razloga. Recimo jedan od tih je taj da generalno mislite da ste jedina živa bića u svom tom širnom svemiru, a ujedno sami sebe uništavate kao vrstu, što je za nas od početka istraživanja vašeg planeta bila velika misterija. Na kraju smo shvatili da nemate uravnoteženu intelegenciju u odnosu na srce, što je jedno od važnijih prirodnih pravila svemira. Kao posjetitelji Zemlje ne smijemo prebrzo i na silu mijenjati stvari nego vam samo možemo donositi putokaze koji se manje-više manifestiraju kroz glazbu a ponekad volimo i napraviti poneku smiješnu misteriju kao što su recimo krugovi u žitu, toliko da vas malo maknemo s autopilota. S obzirom da je potrebno riječ o ovoj međugalaktičkoj suradnji potrebno i dalje širiti, kako i gdje se može doći do albuma u zemaljskim formatima? Glazba Ufoslavaca je več veliki hit po raznim galaksijama, planetima itd. A sve je počelo iznenađujučom pobjedom na međugalaktičnom glazbenom natjecanju zvanom Ufovizija gdje smo osvojili prvo mjesto u kategoriji ''outerspace music'' koja je slična vašem ''world music'' žanru. Ta kategorija je najvažnija baš zbog toga jer pobjednik te kategorije uspije razplesati svojom glazbom sva svemirska bića što znači da glazbom i frekvencijom donosi univerzalnu svemirsku harmoniju. Na Zemlji preporučujemo obavezno posjetiti kakav naš koncert gdje se može doči i do CD formata, a za sve ostale je najbolje riješenje ukucati The Ufoslavians u jednu od vaših najomiljenijih internetnih tražilica, mada postoji mogućnost da ćemo mi posjetiti vas prije nego bilo što od toga napravite

Reggae hr: Posebno me zanima, kako je došlo do susreta, a zatim i suradnje s Mišakom?
The Ufoslavians: U ovom navratu smo prvo posjetili piramidu Sunca u Visokom (Bosna i Hercegovina) koja se smatra kod nas važanim spomenikom prvog posjeta Ufoslavaca na vašem planetu. Nakon nekog vremena potrage za osobom sposobnom za komunikaciju i zdravo tumačenje vaše planete naišli smo na osobu pod imenom Krešimir Mišak. G. Mišak je u zadnje vrijeme postao prava atrakcija na našoj planeti gdje se u bliskoj budućnosti pripremamo na njegov spektakularan posjet. Prvi kontakt i razgovor s g. Mišakom se dogodio u svibnju 2014. godine u prostorima Chakkas Rooma (Čakina Birtija).

Reggae hr: S obzirom na njegov novinarski opus, kako je reagirao na susret s vama?
The Ufoslavians: Reagirao je sa suzama sreće u očima i riječima ''Znao sam! Kada krećemo?''

Reggae hr: S obzirom koliko mi ljudi, kao vrsta volimo različitosti, bojite li se da bi mogli imati problema zbog toga što jeste?
The Ufoslavians: Znamo da među ljudima vreba strah od vanzemaljskih bića i baš zato smo do sada istraživali Zemlju u tajnosti. Često nam se dogodilo da smo kod bliskih susreta treće vrste bili napadnuti od strane ljudi, odnosno od strane njihovih vladara. Kada smo pokušali uspostaviti prijateljski kontakt s nekim vladarima, otkrili smo da nas oni ustvari žele iskoristiti za još veću dominaciju. Do tada smo u kontaktima uglavnom koristi izraz ''Odvedite nas do vašeg vladara'', kojeg smo nedavno promijenili u ''Odvedite nas do vašeg najmanje štetnog vladara''.

Reggae hr: Koliko su vas dobro Zemljani do sada ugostili? Kako ste se snašli?
The Ufoslavians: Dopuštenje za posjetu Zemlji smo dobili od glavnog međugalaktičnog vijeća uglavnom na temelju velike sličnosti između te dvije vrste, Zemaljske i Ufoslavske. U prošlosti smo željeli dobiti dozvolu i od nekih vladara vašeg planeta, ali se ti kontakti nisu dobro završili. Nekoliko puta su naše letjelice bile napadnute, recimo, u slučaju Roswell iz 1947. godine uhvaćena su dva Ufoslavaca koje su zatim ubili i upotrijebili ih za znanstvena istraživanja. Takvi kontakti su nam dali do znanja da ljudi, a pogotovo njihovi vladari još nisu spremni za kontakt i prijateljski odnos s nama. Naravno, svjesni smo da je trenutačna klima ono što odgovara tim istim vladarima, jer su baš zbog nje na vlasti i tako ne žele ništa ni promijeniti, a kamoli objelodaniti postojanje drugih bića, jer bi nešto takvo potpuno promjenilo trenutačnu klimu.

Reggae hr: Ok,više-manje svi događaji, stavovi i ostalo je (kako kome) donekle razumljivo. Za reggae glazbu shvaćam. Marley, Tosh, Perry, Brown, Holt su poznati u cijelom svemiru... Ali kako je zvuk Balkana došao do Ufoslaviansa? Je li vas virus zarazio pri slijetanju ili?
The Ufoslavians: U svim tim godinama istraživanja vašeg planeta otkrili smo da su reggae, romska, a i balkanska tradicionalna glazba najsličniji popularnoj glazbi koju volimo slušati na planetu Ufoslavija. Sama ideja reggaea je vrlo blizu našem načinu života i razumijevanju živih bića i okoline, balkanska glazba daje poseban užitak i opuštanje, a romska glazba slobodu i veselje, što su jedne od glavnih karakteristika i vrijednosti našeg glazbenog ukusa.

Reggae hr: I kad smo se već dotakli teme, kako laiku objasniti razliku između gipsy reggaea i cajki?
The Ufoslavians: Gipsy reggae je nekomercijalan spoj reggae i romske glazbe u svakakvim oblicima dok su ''cajke''narodna zabavna glazba koja potječe iz Srbije. Razlika je i u tome da je gipsy reggae, kao univerzalna mješavina stilova, na planetu Ufoslavia najpopularnija i najomiljenija vrsta glazbe.

Reggae hr: Kako zapravo izgledaju koncerti ufoslavijskih glazbenika? Postoji li sličnost s koncertima na koje smo mi Zemljani navikli?
The Ufoslavians: The Ufoslavians kao bend nastupa u formaciji sedam glazbenika, od kojih su dva vokalista u reggae i hip hop stilu (Tadiman & Ali Massive), troje brass svirača (bariton, saxofon i truba) i dva operatora (Dubimir & Velebeat). A ponekad kao soundsystem (live dj set) muziku izvode dva operatora.

Reggae hr: U Rijeku stižete 2.12. po prvi put i odmah u kultnom Palachu... Kako teku pripreme? Što očekivati
The Ufoslavians: U Rijeci će nastupiti The Ufoslavians Soundsystem (Haris Pilton (Dubimir) & Marco Grabber (Velebeat)) s autorskim live dj setom napravljenim iz materijala s albuma, ali za razliku od benda, u balkan/jungle/dubstep/electro stil s dodacima ragga i hip hop vokala poznatih jamajkanskih  svjetskih izvođača.

Reggae hr: A nakon Rijeke?
The Ufoslavians: Nakon Rijeke čekaju nas nastupi u Austriji, Italiji, Poljskoj i Engleskoj. Na našoj Facebook stranici uredno objavljujemo datume naše zemaljske turneje.
Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice