logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Recenzije
20. Ožujak 2019

Brain Holidays - "System Error (remix side)"

Remiksirano izdanje Brain Holidaysa
Iako su već dugo godina na sceni, kao jedini punokrvni roots reggae band kod nas, Brain Holidays su uvijek nekako bili usamljeni. Iako neizostavni dio scene, iskakali su svojim autorskim radom, a i Bob Marley tributeima. Ipak, kao pioniri na sceni, bili su uvijek neki sastavni dio i svojim su je radom svakako zadužili. Posebice nakon posljednja dva albuma. Dok su ekipe iz drugih žanrova više ili manje uspješno surađivale te gradile unutar svojih stilova, Brain Holidays su uspješno čuvali taj izvorni reggae zvuk te kao jedini takvi bili osuđeni na samostalnu borbu s vjetrenjačama.

Ipak, remix side njihovog posljednjeg albuma "System Error" ponudio je priliku da konačno naprave i zvučni most između sebe i svojih kolega drugih glazbenih stilova. Krak in Dub, poznati francuski producent koji je u karijeri prošao razne stilove, ali je ipak najglasnije odjeknuo kao vrsni jungle stvaraoc, najzvučnije je ime među gostima na ovom albumu. Ovaj producent (koji nam dolazi uskoro i na Seasplash) u dubstep je stilu obradio „Loše Vijesti“ te je njegov stil sjeo kao vrlo dobar derivat ove pjesme. Podjednako zvučno, a na ovim prostorima možda i zvučnije, je Neil Perch, tj. Zion Train. Njegov „Guide I“ pokazuje da Zion Train i nakon 30 godina ima štošta za pokazati, a osim što je za Brain Holidayse lijepo upakirao jedan solidan steppa dub pjesmuljak, očekivano je i srdačno prigrlio brass dionice i iskoristio ih na najbolji mogući način. Osim spomenutog dvojca, tu su i lokalni dub veterani Dr. Obi i Jah Billah. Koliko dobro je „Overdubbing“ prihvaćen od publike imamo prilike vidjeti na gotovo svakom nastupu Dr. Obija i Anje G, a ni „Another Dub“ ne kaska. Jah Billah je, pak, „odradio“ „Pleme“ i „Tik Tak“. Kada su već na originalnom izdanju Brain Holidaysi uspjeli najiritantniji vokal (Baby Dooks) koji će savršeno leći na ovakvu pjesmu, onda se i Jah Billah morao potruditi da je hibridnim i brzim, plesnim ritmom nadogradi. Da me ne bi krivo razumjeli, istina, Baby Dooks zvuči užasno iritantno na ovoj pjesmi, ali upravo su zbog toga i original i remix jebeno dobri. Kod „Tik Taka“ je Billah svojim specifičnim duberskim stilom podario pjesmi vrhunsko novo ruho te tako uspješno osvježio meni osobno najzanimljiviji uradak "System Errora". Uz njih su tu i Roots in Session s d'n'b remixom hita „#proljeće“ te Banana Zvuk. I dok se od RIS-a ipak očekivalo više, Banana Zvuk je ponudila jedno vrlo zanimljivo, relaksirajuće izdanje „Sreće“. Dvije pjesme koje nisu obradili gosti, obradio je frontman banda, Marko Gaćina. I dok je s „Koči me sistem“ savršeno pogodio dubsteperski beat, „U oblacima“ je ipak mogao i bolje „odraditi“.

Nakon mnogih godina predvodništva u roots reggae zvuku, remix izdanje "System Errora" ponudilo nam je predodžbu kako bi Brain Holidays mogli zvučati u drugim stilovima. Iako nisu svi remixevi impresionirali, prevladava vrlo pozitivan dojam te se neke od ovih remixeva već moglo čuti u selekcijama različitih profila.
Tekst:  

Video sadržaj