logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
16. Rujan 2015

Festivalsko otkriće sezone

Postoji nešto što čini male festivale puno privlačnijima od velikih, masovnih festivala.
Neka posebna simpatičnost privlači festivalske fanatike da posjećuju festivale gdje line up ne obiluje međunarodnim zvijezdama, a logistika festivala ne posjeduje opremu koja spada u tehnološki vrh današnjice. Na takvim ćemo festivalima često odmahnuti rukom i na neke propuste, svjesni činjenice da ovakvi festivali počivaju na volonterskom entuzijazmu (najčešće) ne pretjerano iskusnih pojedinaca. Dok od velikih festivala očekujemo savršenstvo organizacije, izvedbe zvijezdi te besprijekorne detalje, na manje festivale dolazi se samo s nadom u pozitivnu atmosferu. Upravo je to ključ koji, uz pogodnu lokaciju, najviše pridonosi zaljubljivanju u male, simpatične festivale. Jedan od njih, moje svježe otkriće, je i kraški Jungle Flash.

Da se razumijemo, u organizaciji nije bilo većih propusta, a jedina negativna stvar je otkazivanje nastupa headlinera, Benny Pagea. Međutim, pokazat će se kasnije da to i nije bio toliki problem, jer je Filip vrhunski zamjenio britansku zvijezdu. No, na Jungle Flashu je cijelo vrijeme zvučna kulisa bila savršena. Atmosfera, kao najutjecajniji faktor na ovakvim festivalima, nije iskakala iz svojih savršeno pozitivnih okvira. Prekrasna glazbena oaza u šumi nedaleko Komena tako je postala trodnevni dom za možda dvjestotinjak slovenskih i talijanskih festivalskih entuzijasta koji su vrlo povoljnu cijenu ulaznice iskoristili ne bi li reggae idilu s Overjama produžili na još jedan vikend u jednom mirnijem, manje masovnom, ali jednako pozitivnom tonu. Line up je bio isprepleten imenima koja su sada već dobro poznata posjetiteljima Overjama, ali je i pojačan Filipom Motovunskim, Filom Tilenom i skupinom Jamajkanaca (Exxile Di Brave, Rassi Hardknocks i Kazam Davis) praćenih japanskim selektorom Kingom Hararom. Možda taj line up ne izgleda dovoljno izazovno hrvatskoj publici razmaženoj velikim međunarodnim zvijezdama na festivalima diljem obale, ali varate se. Ok, možda Jamajkanci nisu izuli iz cipela, ali njihova izvedba praćena vinilima velikih reggae klasika bila je poprilično simpatična i zabavna. Fil Tilen je pokazao zašto slovi za jednog od najboljih hrvatskih MC-a, ali naslov zvijezde festivala pripao je Filipu Motovunskom koji je u dva dana odvrtio dva ubojita seta koji su oduševili slovensku publiku. No, osim Filipa, bilo je tu mnoštvo slovenskih selektora koji su i danju i noću održavali vrhunsku reggae selekciju uz povremene uplive duba ili d'n'b-a. Nije tu bitno je li to u datom trenutku bio Dubsystem, Freedom Fighters, Mixxle, J-Spencah, domaći Krastafari Sound ili netko drugi. Svi su svoj posao odradili vrhunski, a uz to su odavali dojam jedinstva unutar scene te bili podrška jedni drugima. Također, valja istaknuti da su i organizatori Overjama došli posjetiti, pogledati, poslušati i, ono najvažnije, došli pružiti podršku. Sve je na ovom festivalu bilo prepušteno uživanju, bez obzira volite li više d'n'b, jungle ili reggae. Nedostajalo je samo jedno, a onda se i taj element pojavio. Jer kakav bi to festival bio da se od njega ne oprostimo skakutanjem uz vrhunski dub? Da se tradicija ne bi preskakala ovoga puta su se pobrinuli Rockers Dub Masters. Ovoga puta bez svog soundsystema, ali i dalje uz izvrsnu selekciju.

Jungle Flash je teško opisati riječima. To je jedan od onih festivala koji vam se na prvu zavuče pod kožu i na koji ćete se vratiti, bez obzira na line up. Doći ćete ponovno jer će vas privući prijateljski nastrojena i uvijek opuštena atmosfera te znate da ćete, ako već ne međunarodne zvijezde, bar naći veći broj lokalnih selektora koji će uvijek znati kako vam pružiti glazbu koju želite.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice