logo-t

  • U suradnji sa Sacherom objavljen singl

    U suradnji sa Sacherom objavljen singl "Oj Dodole" za Dr.Obi meets Anja G, Roo T & Sistah Tena

  • Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album

    Slovenski fusion reggae bend Raggalution objavili novi album "Improterrestrial"

  • Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

    Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

  • Egoless -

    Egoless - "DUBTERNAL" - najbolje od digitalnog-analognog i hibridnog zvuka

  • Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja

    Kolekcija najvećih hitova Boba Marleyja "Legend" proslavila 40. rođendan

Izvještaji
10. Svibanj 2024

Dub Pistols u Vintage Industrial Baru - majstori ceremonije

Koncertna atrakcija u Zagrebu

Generaciji koja je stasala početkom dvijetisućitih bend poput Dub Pistolsa značio je mnogo. Tulumi nisu mogli proći bez njihovih hitova upravo zbog kombinacije stilova muzike koje smo imali prilike upoznavati kroz njihov rad, a Dub Pistolsi su uvijek kombinirali žanrove koji su u svakodnevnoj uporabi kao što su dub, reggae, drum 'n' bass, jungle kroz punokrvni rock 'n' roll pristup. Nije ovo prvi posjet Dub Pistolsa Hrvatskoj, a njihov stil je otvoren za sve koji su željni dobre zabave.

Kišna srijeda u Zagrebu nije idealan dan za koncerte, ali mnogima koji su se okupili u Vintage Industrial Baru nije nedostajalo entuzijazma kako bi ispratili uživo njihovo najnovije izdanje “Frontline”. Upravo su zbog “Frontlinea”, albumom s kojim su pokazali da su još uvijek u piku svoje karijere krenuli europskim cestama na turneju. Stoga smo bili počašćeni sa sat i pol vrhunske zabave i svirke s kojom pokazali da su još uvijek majstori ceremonije.

Sedmeročlani sastav je jednostavno pomelo klub od samog početka koncerta s uvodnom “Never Never”, a uključivanje publike u njihov performans započelo je već na pjesmi “Alive”. Okosnica Dub Pistols priče je Barry Ashworth inspiriran The Specialsima okupio je sastav koji ne mari je li pred njima 100 ili 5000 ljudi. Barryja mogu okarakterizirat kao izvrsnog storytellera, koji osim muzike širi toplu, ljudsku priču. No Seanie Tee je lik koji diže i predvodi publiku, i kao takav spoj čine izvrsnu, reklo bi se dobitnu kombinaciju. Tko je preslušao album “Frontline” teško da se nije zakačio na “Soundboy Killa” koju je u originalu pokidao Natty Campbell. Ljubitelji malo starijih radova s osmijehom su dočekali “Bank Robber”, obradu legendarne istoimene Clashove pjesme. A kada smo već kod obrada, imali smo priliku čuti legendarnu “Blue Monday” od New Ordera u hipnotičnoj dub verziji. Barry Ashworth je napomenuo da prihod od prodaje te singlice ide za Tonic Music For Mental Health, kojoj je zajedno s Terryjem Hallom (The Specials) i Kevinom Cummingsom (priznati glazbeni fotograf) pokrovitelj. Da, ta suradnja s Gaudijem i Dubmatixom prije nekoliko godina se ispostavila kao nešto što će ostaviti traga i potencijalno pomoći tamo gdje je to potrebno. Bend uz dvojicu spomenutih predvodnika na mikrofonima, sastavljen od gitare, bas gitare, bubnjara, puhača i tonca gotovo da nije stao od početka do kraja koncerta. Mnogo je tu staža u nogama od 1997. godine, a zagrebačka publika je to znala nagraditi energičnim podržavanjem benda u svakoj pjesmi, i u svakoj priči između pjesama. Službeni dio koncerta je završen s legendarnom “Gunshot”, a cijeli Vintage je već odavno bio u deliriju. Tu je bend počastio i jednog mladića iz publike da se popne na pozornicu, te zapjeva i zapleše s njima. Uspjeli smo ih pozvati na bis, a plesna ludnica se nastavila kroz “Gangsters” i “Pistolero". A kad sam već kod Pistolera, nemojte zaboravit na legendarnu klupsku večer Pistolero u Medici 17. svibnja jer tamo nastupaju Bamwise, Kiwi i Kordoom HiFi.

Bend se nakon koncerta odmah spustio među ljude, prodavao merchandise, a njihova susretljivost i srdačnost oduševila je sve prisutne. Za sve koje se bave muzikom, Dub Pistols mogu biti školski primjer kako komunicirati s publikom, a obožavatelji sretni što su se imali prilike družit s ovakvim legendama. Kišna, tmurna srijeda zahvaljujući Dub Pistolsima se pretvorila u plesni delirij, a mi sada čekamo album "Dub Pistols v Freestylers", kao i dokumentarac "What Could Possibly Go Wrong: The History of the Dub Pistols".

Foto: Tomislav Sporiš / VIB

Tekst:  

Recenzije

Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena
Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni
Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena