logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Izvještaji
4. Srpanj 2019

Kako smo preživjeli Reunited u Valpovu

Muzikom protiv komaraca

Bila je subota, rano popodne, Mirna me špotala zbog kašnjenja, pakirala sam posljednje potrebne stvari za valpovačku avanturu s velikim naglaskom na sprej protiv komaraca. Pričali su nam Slavonci legende o krvoločnim komarcima koji u rojevima napadaju nedužne građane i stvarno su nas opkolili čim smo se uparkirali pred impozantni dvorac Norman-Prandau. Dok smo čekali kebab, Kiwi se odlučio podružiti s Laszlom, gospodinom koji je jedva čekao da netko s njim popriča i popije rakiju, a još draže mu je kada su to mladi koji idu na festival za koji on nikada nije čuo, iako kaže da često prolazi kraj tog dvorca. Nakon relativno kratkog monologa Laszlovog o Jugoslaviji i ženama krenuli smo prema Reunitedu gdje nas je dočekao najbolji festivalski domaćin, Mefa! Osim što je organizirao festival, danima brinuo hoće li svi imati krov nad glavom da ne pokleknu pred ubodima komaraca i sparinom, Mefa je još i puštao glazbu na dub/reggae flooru.

Prema riječima posjetitelja i organizatora, petak je bio 'jači' dan za Reunited s obzirom da se festival poklopio s još tri druga partyja u okolici pa je zato subota bila slabije posjećena. Ipak, nastupi su bili sjajni, a open air pozornica koja je postavljena usred dvorca okupila je tu večer Dalka, NT Wavea, Bamwise, Waitapu, Harisa Piltona i Chakku i malo je reći da su odlične nastupe svi redom imali jer su svirali kao da ima 500 ljudi, a ne možda 100. Osobno me Bamwise po prvi put hipnotizirao izvedbom. Ako ne vjerujete, imam video!


Na Rebel Station flooru podržali smo svoje, već mahom na ovoj sceni poznate Slavonija Vibes Syndicate, Bellyfulla i Busy Baldheada, Kiwija te novije snage, Omega Blondie a.k.a. Mirnu i Rasta Altitudea. Svi su majstorski odradili svoje setove gradirajući od rootsa, rocksteadyja, preko ženskih vokala do vojničkog duba. Dub se tresao jednako dugo koliko i drum'n'bass na najvišem flooru u dvorcu. Elektrana stage bio je krcat i ekipa je skakala otpočetka do kraja bez sekunde pauze. Kad god smo ušli u taj prostor, bio je krcat, a ljudi su se samo izmjenjivali. Uvjerljivo najposjećenije mjesto na Reunitedu ove godine. Iznenađena sam koliko Slavonaca voli d'n'b, a to su i pokazali svojim oduševljenjem na setove Kule, Lucy Lyu, Dark Dikobraza, Nobrua i Baneta.

Nije izostala ni paklena rakiještina iz Bosne ili Srbije kojom nas najdraži naši komšije bacaju u trans već nekoliko godina zaredom pa želim vjerovati da su komarci pocrkavali u našoj blizini jer ih u jednom trenu više nije bilo. I tako sve do jutra kada Kiwi nije dobio fantastičnu ideju da si hemok rastegne u vrtu i skoro poginuo od roja koji ga je vrebao, ali spasio ga je Mefa, čovjek za sve, koji nije legao dok posljednja osoba nije bila smještena. Ove godine Reunited je proslavio svoju petu obljetnicu, a nadamo se da će ih biti još puno. Jedino bi bilo poželjno da se ovakva događanja, kojih je ionako premalo, ne poklapaju na isti vikend. U Slavoniji svakako fali sadržaja u rangu onog kakav nudi Reunited, ali i nekolicina entuzijasta i u susjednim gradovima. Prava je šteta da propadnu zanimljiva događanja zbog slabe posjećenosti i drugih razloga koji bi mogli zasjeniti ovako dobre ideje. Jer, malo tko se može pohvaliti da je partijao u dvorcu.

Foto: Efekt Media / Janković Marko

Tekst:   Lovorka Ibrić

Moglo bi te zanimati

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života