logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 156
Izvještaji
2. Listopad 2018

Outlook je i dalje top

Slavlje života

Kao i svake godine, posljednji festivalski vikend sezone pripada slavlju sound system kulture na tvrđavi Punta Christo, u narodu znanom kao Outlook festival. Splasnuo je tzv. hype, više nije to onaj Outlook kakvog smo znali pred pet ili šest godina, no još uvijek prednjači vrhunskom ponudom izvođača, a s kvalitetom zvuka se s njim i dalje mogu mjeriti samo rijetki.

Outlook već jedanaest godina žari i pali vrhunskim izborom izvođača i zvukom na svjetskom nivou. Iako je za veterane povremeno postajao dosadan, vrteći iz godine u godinu iste izvođače, nekako je uvijek privlačio ljubitelje bass glazbe svih pravaca. Malobrojne Hrvate i mnogobrojne Britance. Ipak, iako se broj posjetitelja smanjio, a osjetno pati i produkcija u perifernom dijelu, ove je godine line up donekle osvježen. Također, nekoliko je pozornica promjenilo sound systeme, a i sam se raspored pozornica promijenio. Vratio se davno zaboravljeni Dungeon, a Courtyard pozornica je dostojno zamjenila Ariju. Upravo je Dungeon nama bio posebno zanimljiv, jer se (nakon dugogodišnjeg Seasplashovog ozvučivanja Arije, a ove godine Stablesa) po prvi put kao domaćin pozornice predstavio Vibrations Addict. Iako u smanjenom izdanju i na najmanjoj pozornici, ovaj istarski sound system dokazao je da može podnijet zahtjeve britanskih organizatora i posjetitelja. Isto, naravno vrijedi i za Seasplash sound system koji je dostojan posao odradio na Stablesu. Dokaz je to koliko je hrvatska sound system scena napredovala te da sama scena, tj. ti "sastavljači kutija", napreduje te isti zaslužuju maksimalno poštovanje.

Osim pružene prilike domaćim sound systemima, promjene su se dogodile i na nekadašnjoj Mungo's, a sada Subdub Areni. Novi domaćin ove pozornice je moćni i impresivni Sinai sound system. Za one koji ne znaju, radi se o zelenom čudovištu ekipe koja je "učila zanat" od Marka Irationa. Ako si dobar učenik, uz takvog učitelja teško možeš promašiti te smo stoga dobili iskustvo relativno novog sound systema koji nas je impresionirao, ali i ponudio prijeko potrebno osvježenje nakon dugogodišnjeg skakutanja ispred kutija Mungos Hi Fi-a. I dok se smanjenje budžeta osjeća od samog ulaza, koji je smanjenih dimenzija (iako onakav megalomanski ulaz nikome nikada nije ni bio potreban) te po cijeloj lokaciji, dvije stavke nikada ne pate. Sound systemi su već spomenuti, a ostaje nam još glazba. Popis izvođača je svake godine prava poslastica te je uvijek dobar osjećaj vidjeti toliko vrhunskih imena na jednom popisu, bez obzira što se mnogi od njih ponavljaju iz godine u godinu.

Ove nas je godine Outlook počastio veličinama poput Johnnya Clarkea i Johnnya Osbournea. Potonji je nastupio na samom početku programa u četvrtak te je zapravo, na neki način, njegov nastup u pratnji DJ-a označio otvaranje festivala na tvrđavi. Prava je to poslastica bila za sve ljubitelje ovog veterana reggae i dancehall glazbe te je isti oduševio vrhunskim nastupom zbog kojeg se nije zamjetno osjetilo ni pomankanje pratećeg banda, koji obično daje dimenziju više ovakvim nastupima. Redao je iskusni Johnny hitove iz različitih razdoblja svoje karijere, a publika je to znala cijeniti. Johnny Clarke je ipak imao nešto nesretniji termin. Subota, tri sata poslijepodne nije baš udarni festivalski termin te je ikonu roots reggaea tako popratio znatno manji broj publike nego što bi to vjerojatno bilo slučaj s pogodnijim, večernjim terminom. Međutim, sunce, plaža i (za ljeto) relativno ugodna temmperatura savršena su kulisa za roots rock reggae. Moram priznati da do sada nisam pretjeranu pažnju pridavao ovom velikanu, no svojim me nastupom uvjerio da sam grdo pogriješio ignorirajući njegov rad. Glazbenik je to stare škole koji zna kako na najbolji mogući način predstaviti svoju glazbu i svoju poruku. Iako stara škola, energije ne manjka, a prateži bend vrhunski prati gospodina Johnnya.
Osim navedene dvojice, još je više od tri stotine izvođača predstavilo svoj rad na tvrđavi, a, iako je bilo previše oduševljenja odslušanim, spomenuti ću samo one najupečatljivije. Naravno, Outlook ne bi bio Outlook da preskoči više od jednog izdanja, a da ne ugosti kralja sound system kulture, Mighty Zulu Warriora, Jah Shaku. Cjelovečernji session je već postao tradicija u dvogodišnjim intervalima, a iako se ponavlja već nekoliko puta, ovo je nastup koji uvijek ostavlja duboki utisak te je i ovoga puta mnoge natjerao da subotnju večer planiraju na Subdub Areni, dok su drugi ulovili njegov nastup "u prolazu", a zatum (većinom) ostajali. Jah Shaka je protresao od rootsa do steppas selekcije te još jednom ostao upamćen kao najbolji session Outlooka. Vrhunski, moćno i hipnotizirajuće. Samo roots rock reggae.

Massai Warriorse nisam do ove godine imao priliku poslušati, no ostavili su vrhunski dojam. Bassevi su izbijali bubrežne kamence, a vrhunski dub session, koji je trebao biti zagrijavanje za teškaše Iration Steppas i OBF ispao je najbolji nastup zadnje večeri. Egoless, znamo svi koji ga godinama pratimo, obožava Outlook i nastupe na njemu. Uostalom, ti su ga nastupi i lansirali na inozemnu scenu, čime se njegov kvalitetan i predan rad isplatio. Ove je godine nastupio kao dio Deep Medi večeri na Voidu te se pokazalo da ga strana publika veoma cijeni. Imaju i razloga, jer dobri stari Egoless svaki put oduševi pa je to uspio i ovoga puta unatoč vrlo kratkom terminu koji mu je stavljen na raspolaganje. Osim što je on bio izvrstan, njegov remiks dubstep hita Benge i Cokia - "Night" bio je jedna od najizvođenijih pjesama na festivalu te ste ga u prolazu mogli čuti u setovima mnogih izvođača.

No nisu samo duberi oduševljavali na Outlooku. Iako je u mojim dojmovima d'n'b ostao po strani, bilo je i tu vrhunskih nastupa, ali svakako je dubok pečat ostavio i dancehall. Naime, Heatwave je na Clearingu u petak odradio dancehall bashment kako samo oni znaju. Puno puta je dancehall (zbog ega, agresivnosti...) škakljiv teren te je lako iz vrhunskog skliznuti u loš trip. Mnogi selektori, a pogotovo MC-ji u dancehallu su tome dični. Međutim, Heatwave svaki put, pa tako i ovoga puta na Clearingu, izvuče najbolje iz nove škole dancehalla, začini to old school klasicima te uz pratnju plesačica (ovoga puta to su bile naše cure iz "Hot It Up" kolektiva) odradi nezaboravni dancehall tulum. Baš onakav kakav bi on trebao biti, glasan, energičan, plesan i zabavan.

Outlook je definitivno odavno proživio svoj vrhunac, a sada je već nekoliko godina u laganom padu. Međutim, nije to nužno loše. Trend je prošao, a sad je vrijeme da se etablira kao stabilan čimbenik festivalske scene te, kada splasne na realnu veličinu svog drugog desetljeća, nastavi priču koja više neće biti toliko (ponekad i umjetno) nabrijana, ali neće tako skoro ni nestati. Publika je tu. Istina, u manjem broju, ali sada (kad je manje pomodnih) lakše je isprofilirati i stvoriti vjernu publiku. Ako to uspije, poživjeti će još mnoge godine te nam pružiti priliku da nam bude još draža i obveznija stanica na festivalskim putovanjima.

Foto: Daniel Kiršić

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice