logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
16. Studeni 2015

Mimo ugostio izvrsne Dubble i Waitapu

Dub izdanje Mimo programa

U nedjelju 15. studenog imali smo priliku svjedočit još jednom izvrsnom izdanju programa Mimo koji se već nekoliko sezona održava u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti. MIMO je u svojoj bliskoj prošlosti već ugostio predstavnike naše scene (Bamwise, Antenat...), a red je došao na Dubble i Waitapu.

Ovu kombinaciju izvođača imali smo već prilike zajedno doživjeti u klupskom izdanju, no bilo je zanimljivo vidjeti kako će se snaći u drugačijem okruženju. Dubble su imali čast otvoriti ovu večer, a uz ovaj iskusni dvojac jako je teško ostati miran na svojoj sjedećoj poziciji. Vanju O definitivno možemo proglasiti našom dub queen jer njena snalažljivost na pozornici nema granica, dok je Dubolik bio apsolutno fokusiran na tehniku. Imali smo priliku čuti njihove uspješnice poput „Freedom Fighter“ i „Reci Mi“ na kojoj mi se čini da su imali malo poteškoća, a cijeli nastup je priveden kraju nakon cca 45 minuta uz novu stvar „Indica Dubs meets Dubble“. Dubble su izvrsno predstavili UK školu duba, a mi željno iščekujemo njihovo novo izdanje.

Nakon live acta, došlo je vrijeme za red govorancije. Za goste su odabrani izvrsni sugovornici, svjedoci razvoja naše dub/reggae scene – Ilko Čulić, Vedran Meniga i Sanjica Burlović. Pričalo se razvoju scene u Hrvatskoj, poveznici između punka i duba, o Attacku! kao instituciji nezavisne kulture u Hrvatskoj, o izvođačima koji su nastupali u MSU-u tu večer i utjecajima europskih smjerova duba na njihov rad. Mogu zaključiti da je razgovor je bio zanimljiv, no s malim propustima. Sanjica se trebala informirati da je Waitapu svirao u Attacku! i to baš pod organizacijskim vodstvom Vedrana Menige, a Ilko nije mogao gledati Waitapu prije 10 godina u Sloveniji jer bend tad nije ni postojao. No sve u svemu, govorni dio je bio dobar podsjetnik za poznavatelje scene i konstruktivan za nove znatiželjnike.

Odmah nakon gostiju, na red je došao čakovečki bend Waitapu. Ilko ih je usporedio s francuskom školom duba i opisao ih kao stoner dub, no Waitapu definitivno ima i taj surf moment koji vas naprosto natjera da otplovite. Uz male tehničke poteškoće, Waitapu su uspješno iznijeli svoj jednosatni nastup. Žestoki i moćni zvukovi dopirali su s pozornice uz glasne aplauze odobravanja između pjesama, a koncert je otvoren sa sampleom iz „Male seoske priredbe“, a slušali smo „Mačak pod šljemom“, izvrsnu „Tooth Fairy“ sa Seasplash kompilacije, zatim i starija izdanja poput „Jeux“ i „Chrom Dioxid“ te "Chapter Zero" s kojom je i zatvorena dub večer u MSU-u. Da, dobro je Meniga rekao, Waitapu su iz nastupa u nastup sve bolji i bolji stoga ih nemojte nikako propustiti u budućnosti.

Obzirom na drugačiji koncept nastupa od klupskog izdanja, vjerujem da je izvođačima ovo bio novi izazov jer je zahtjevno održati koncentraciju sjedećeg auditorija. Evidentno je bilo da publika nema naviku posjećivati ovakav tip koncerata, no apsolutno su se dobro snašli u novoj epizodi. Sad se čekaju nova izdana Dubblea i Waitapua, a ako ih ugledamo do proljeća možemo pretpostaviti da ćemo ove izvođače moći vidjeti uživo na Seasplash festivalu. Scena nam je bogata draguljima, trebamo ih znati čuvati. 
​{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=5bIXOiX3WcU{/youtube}​
​{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=YJ_JitW_l70{/youtube}​

Foto: Ivan Marinković IM photo
Video: Ivana Percl

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice