logo-t

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

  • Sassja -

    Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

nike

Događanja
Izvještaji
19. Svibanj 2015

Dani Sound System kulture

Autonomni kulturni centar Attack organizirao je i ove godine cjelotjedno druženje koje slavi sound system kulturu, a sve je kulminiralo velikim subotnjim partijem s brojnim izvođačima.

DSS kulture zamišljeni su kao manifestacija koja okuplja razne subkulture i glazbene žanrove oko jedne polazne točke, sound systema koji ima snažan utjecaj na urbanu kulturu i mlade. U garaži AKC Medike održavala se tako tokom prošlog tjedna radionica samogradnje zvučnika kojoj su se mogli priključiti svi željni novog iskustva i znanja, izgradnja horn bass kutija poznatijih kao HOGS, originalno dizajniranih od strane Stipe Ercegovića. U četvrtak 14. svibnja u Chakka's Roomu mogao se okusiti i osjetiti dašak tradicionalne afričke kuhinje ("Afrika u hrani i mjuzi")  uz zvukove rootsa i duba.

Ono što se ipak s velikim nestrpljenjem i uzbuđenjem najviše čekalo bila je subota i završni sound system party na tri floora koji je ponudio svima ponešto pa se tako moglo uživati u live nastupima, steppat na dubu, odmorit misli i isčilat kod Chakke ili posve raspametit uz zvukove hardcore techna i breakcorea u Grey Roomu. Kako se s technom i sličnim zvucima sprijateljila nikad nisam, procijeniti sama ne mogu, no pretpostavljam i vjerujem da su i grej room partijaneri došli na svoje i bili zadovoljni setovima artista Noisea, methOD, Buzdovan i Funk Guru.

Pod nazivom „Psy Side Of The Moon/Bright Side Of The Dub“ kod Chakke su se tokom večeri izmjenili Farout – Theo i Rea, Kudjo, Val Vashar i bend TannuTuwa. Do Chakke sam iz Attacka prebjegla više puta jer je glazba fino i baš taman odgovarala za kratko se odmoriti, pročavrljat s (ne)poznatima i udahnut malo zraka. Feeling je genijalan i oduševi me svaki put, svaki ponovni ulazak kroz vrata i povratak u onaj neki sasvim drugi mračni svijet Attacka, dok bass na Digitronovom novom soundu sa šest hogova lupa jako najjače, a hajp je na vrhuncu. Btw, s dva stacka stvorio se veći prostor za plesanje svih ovisnika o blizini zvučnika, a bez da se time imalo izgubilo na kvaliteti. U sklopu „International Dub Meetinga“ nastupali su Zu-Bam, bend Wicked Dub Division s vokalisticom Michela Grena, (pjevačica benda B.R. Stylers), Weeding Dub iz Francuske i domaćini Digitron Sound System.

Zu-Bam - dugogodišnji član zagrebačke dub/reggae scene i jedan od prvih članova Trip to Zion kolektiva i nekadašnjeg Jaribu Sounda, pobrinuo se da svojim uvodnim roots/digital dub selektiranjem fino zagrije atmosferu i prepusti večer Wicked Dub Divisionu. Slična priča dogodila se i u studenom kada je nabrijavao za nastup talijana The Natural Dub Clustera. WDD vrhunski je odradio svirku pred posve ispunjenim Attackom te su zbog prekrasne pjevačice Michele Grena pružili potpuni užitak za sva osjetila! Pozitvna reakcija publike  osjetila se u zraku dok je bend predstavljao svoje umijeće kroz dubok i meditativan session pun loopova, beskonačnih efekata, repetitivnih ritmova i bass čarobiranja. Michele koja u posljednje vrijeme često dijeli stage s WDD definitivno je pritom svojim stasom i glasom te pozitivnom energijom znatno pridonijela cjelokupnom dojmu.

Weeding Dub! Što reći! Romain je kroz desetak godina aktivnog djelovanja na sceni razvio veliko znanje o zvuku i osjećaj za stvaranje pravog dub vajba, kombinacijom vlastite produkcije, mistične selekcije i live miksa. Naklon od neba do poda, skidanje kape, klap klap... Mračni tvrdi steppa zvuci koji izmamljuju zločesto-slatke osmijehe bacali su u trans svakog prisutnog dubheada/icu, sreća je bila i više nego očigledna s počecima svake poznate stvari ("Sound of Reality", "Justice", "Believe in YRSLF", "City Walker" itd.. itd.). Više nego zadovoljni činili su se i  King Claudio i ekipa iz WDD-a koja se pridružila čagici među nama okupljenim oko sounda, a posvemašnje ludilo i vrhunac je očekivano nastao kada je pred kraj krenuo "Judgment" nakon čega su slijedili Digitronci.  Kraj ove divne noći provedene s divnim ljudima stigao je kada je stiglo i  jutro, Digitronci u svom punom sastavu izvlačili su iz nas zadnje plesne trzaje sve do šest sati pred i dalje skoro punim Attackom, što je bio super osjećaj. Ponovilo se nagodinu!

Foto i video: Joža (Subsite.hr)
Subsite izvještaj

Tekst:  

Video sadržaj

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života