logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
30. Srpanj 2018

Seasplash je obiteljska stvar

Posljednji dan festivala 
Završni dan ovogodišnjeg izdanja Seasplash festivala nam je ponudio žanrovski malo šareniji program, jer ekipa iz organizacije svake godine uz dub i reggae oko kojih gravitira cijeli festival dodaje neki žanr da se to malo razbije, prošle godine je to bio punk, a ove godine je to bio hip hop, što mi je i logično jer je ta scena eksplodirala u zadnjih nekoliko godina kod nas u Hrvatskoj. Na Mainsplashu smo tako imali priliku poslušati zagrebački Bruto Geto i u zadnje vrijeme iznimno popularnog Vojka Vrućinu. Iako osjetno manje ljudi, pretpostavljam zbog oluje koja je poharala večer prije, a i zbog nedjelje, ekipe za dobar hip hop party nije nedostajalo.

Dok je hip hop ludnica vladala na Mainsplashu, nam Dubsplashu kvalitetnog duba nije nedostajalo, pa sam tamo i proveo najviše vremena ove nedjeljne večeri. Kad sam stigao, session su taman započinjali Dr.obi & Anja G koji su nam se nedavno predstavili sa svojim prvim EP-om "Bang Bang/Raggamuffin" za novi nezavisni label AmpliFyah Music. Predstavili su nam i nešto novog materijala, i nestrpljivo čekam novo izdanje od njih. Sve u svemu, odličan nastup ovog novog projekta. Nakon njih Dubsplash je preuzeo također naš stari znalac Jah Billah, od kojeg smo nedavno dobili remiks stvari od Dr.obija i Anje G. Također vrhunski nastup, pa su tako još jednom naše domaće snage jako kvalitetno prodrmale zidine Punte Christo. Za zatvaranje Dubsplasha ove godine su bili zaduženi naši dragi susjedi iz Italije, Wicked & Bonny, te nakon njih residenti Warrior Charge sa završnim sessionom do ranog jutra. Wicked & Bonny su nam pružili veoma tvrd dub session, nešto slično onome što Digitron voli puštati i mislim da su zadovoljili sve tvrde dub glave, te se veselim svakom njihovom ponovnom dolasku kod nas. Vrijeme je došlo za posljednji dub session ove godine na Seasplashu, a taj zadatak su dobili David (Warrior Charge) sa D-Vibeom i mislim da su taj zadatak jako dobro odradili. Selekciju Warrior Chargea već svi dobro poznajemo, stvarno nam je česti gost, tako da kvalitetnog duba za kraj nije nedostajalo. Negdje kada je Warrior Charge započinjao, otišao sam se još jednom prošetati do Mainsplasha koji je zatvorio također stari prijatelj Seasplasha Filip Motovunski, ovaj put s MC Navigatorom. Tamo i nisam naišao na neku gomilu ljudi, ali sam svakako naišao na jako kvalitetan d'n'b i kvalitetnog MC-a. Motovunski zna napravit party i zato slovi kao jedan od naših najboljih producenata elektronske glazbe. Nakon kratke posjete Mainsplashu, vratio sam se nazad na dub, te još jednom dočekao sunce uz odličnu glazbu. U jednom trenutku je David kroz mikrofon prozborio 'Seasplash is a family thing', odnosno Seasplash je obiteljska stvar i to je upravo rečenica s kojom bi opisao cijeli ovaj festival. Naš mali festival, od kojeg točno znamo što očekivati. 

Naravno da nedostataka ima, ali to je stvarno manje bitno jer znam da se Seasplash obitelj stvarno trudi, pa je i sa razlogom to naš najdugovječniji festival. Hvala vam ljudi na četiri prekrasna dana i vidimo se nagodinu!
Foto: Luka Sertić
Tekst:   Vedran Šimunec

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice