logo-t

  • Barry Ashworth (Dub Pistols):

    Barry Ashworth (Dub Pistols): "Veza između politike i glazbe uvijek je bila snažna"

  • Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

    Preminuo reggae/dancehall pjevač Tony Tuff

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

nike

Događanja
Izvještaji
22. Veljača 2016

Dobar početak Wintersplasha

Wintersplash, Wintersplash, Wintersplash ...

Wintersplash je naizgled još jedna u nizu mnogih zabava u gradu, no Winter ima ono nešto zbog čega ga publika poštuje i voli. Tijekom godina zimske Seasplash zabave ugostile su mnoge izvođače, prošle su kroz mnoge klubove u Zagrebu te se profilirale svojom kvalitetom, a ima nešto i u tom Wintersplash zraku!

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja pripalo je portugalskom dj-u El Gadzéu koji je zagrijao publiku prosječnim i ne baš pamtljivim setom. Nekako sam jedva čekala da počne nastup Kali Fat Duba koji su kasnili dobrih sat vremena s penjanjem na pozornicu. Zbog najavljenog ionako kasnog termina nastupa, poznajem nekoliko ljudi koji ih nisu došli poslušati jer tko će dočekati jedan, a kamoli dva ujutro. No dobro, nije to smak svijeta, ali malo poštovanja prema najavljenoj satnici ne bi škodilo. Puno se očekivalo od Harisa i Chakke i dobro su iznijeli svoj nastup u kojem su prošli cijeli „Ringišpil iz Haada“ no nekako su se konstantno Chakkini liriksi gubili u zraku. Kao da su njegovi jaki tekstovi lelujali nad našim glavama, nikako ne pristajući ući u naše uši. Trebamo li okriviti ozvučenje jer Chakkin vokal nije bio u prvom planu ili je problem bio u publici koja je djelomično bila u njihovom nastupu, teško mi je procijeniti. Činjenica je da je ekipa došla partijat, a ne u 2h ujutro slušati tekstove o našoj surovoj realnosti. Od toga su pobjegli u noćni život. I dalje mi se čini da je iz cijele plejade pjesama iz „Ringišpila“ najupečatljivija bila „Sirene Savske“, a nadam se da ćemo „Vesti iz zemlje“ slušati na nekom budućem popravnom ispitu gdje će Kali Fat Dub nastupiti u sklopu drugačijeg koncepta, i to također pred vlastitom publikom. I svaka čast obojici na trudu i upiranju iz petnih žila da kvalitetno iznesu nastup do kraja.

I onda je došao Egoless. Čovjek kojeg već godinama pratimo i slušamo njegov razvoj. I ponovno se dogodilo to da je „pojeo“ sve. Ali apsolutno sve! Njegov live act kao da nije imao kraja, ali je imao glavu i rep. Izuvanje iz cipela je počelo u samom početku gdje je već s reggae đirom dobio naklonost publike. Masni bass u još masnijem dubstepu godio je publici koja je došla po to- po party! Sat i pol Egolessovog nastupa zapravo je održalo dobru Wintersplashovu reputaciju na nivou. Nakon Egolessa, vratio se El Gadzé koji je nakon live acta našeg klupskog čuda, zvučao prazno. Na meniju se još bili slovenski Dub Diggerzi no u to doba sam već bila na putu kući. Sve u svemu, kroz cijelu večer protezale su se pozitivne vibracije koje su uvijek bile karakteristične za Wintersplash.

Iako s evidentnim nedostacima, Wintersplash je otvoren pozitivno i uspješno. Nastavak slijedi u subotu 27. veljače u Medici gdje će nastupiti Braintheft, Bamwise, Dubolik i MMMeniga u Attacku, dok će Chakkina soba biti domaćin One Woman Army In Dub i Bass Cultureu uz Barabadub Sound. Ostavili smo prvi dio Wintera iza sebe, očekivanja za drugi dio su velika a vjerujem da je zabava zajamčena.

Tekst:  

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice