logo-t

  • Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

    Black Uhuru otvara 30. Nishville Jazz Festival u Srbiji

  • Eesah -

    Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe

  • Sassja objavila novi studijski album

    Sassja objavila novi studijski album "Chwakka"

  • Egoless objavio novi album

    Egoless objavio novi album "Dubternal"

nike

Događanja
Vijesti
29. Prosinac 2021

Pregled 2021. - skromna, ali uspješna godina

Pregled događanja 2021. godine

Nakon što je 2020. iznenadila brojem izdanja, kreativnost se ove godine vratila u normalu. Poznavajući ljudsku psihu, ne možemo reći da je to bilo neočekivano. Na maloj sceni kao što je hrvatska i ex-yu rijetko je tko očekivao da će onolika kvantiteta potrajati. Ipak, dojam je jedno, a egzaktni podaci su nešto sasvim drugo. Tako je i s izdanjima 2021. Na prvu – siromašno, ali već letimičan pogled na listu izdanja govori da stanje i nije baš tako crno.

Primat (u kvaliteti i u kvantiteti) i u Hrvatskoj i u regiji i dalje drži dub. Postoje naznake šarenila, ali raznovrsnost je i dalje slaba. No tu se nema što zamjeriti duberima, pogotovo ne onim „našima“. Iz godine u godinu oni vrijedno rade i napreduju, iako su mnogi od njih već davnih dana stekli i međunarodna prepoznatljivost. Ispred ostalih tu svakako treba istaknuti novi domaći label, Do it with others koji se pojavio pred otprilike godinu dana i tokom ove godine izbacio pregršt izdanja, među kojima se ističu Dubar Soundov „Foxtrot“ i suradnja Homegrown Sounda i Kodama duba „Machete dub“ te „Love always wins“, suradnja osnivača labela Marka Vojnića i legendarnog Hugha Viviana, obogaćena Zion trainovim dub remixom. Ovaj humanitarni label (sav prihod od prodaje glazbe donira se raznim humanitarnim organizacijama) nije specijaliziran samo za dub, ali svako vrijedi baciti pogled na njihov Bandcamp.

Osim na Do it with others recordsu, Homegrown sound izdao je i „System“ na Woodland recordsu, ali ipak je najjači dojam ostavio sa samostalno izdanim „Next chapterom“, EP-jem povodom deset godina svoga djelovanja. Osim navedenih, tu je i relativno novo ime na sceni, Vedasara Dub, koji se javnosti predstavio s nekoliko radova u prvoj polovici godine („Vedasara Steppa", „Time, the Destroyer of All“). Godinu je obilježila i vrlo plodonosna suradnja Dr. Obija i Mexican Steppera čiji je vrhunac zabilježen u singleu s Anjom G „Juggling“, ali i u nedavno izašlom dubplate izdanju „Dr.Mex“ na Humble Dubplatesu.

Osim navedenih, tu je još i suradnja Doktora Hebe i Generala Two koja redovito servira teasere za zajednički album, a koji će po svemu sudeći biti jedinstveno izdanje, Genetik Dub, Francuz sa zagrebačkom adresom koji je početkom godine izbacio mračno elektronsko remekdjelo „Silent dancers“, u suradnji s dub velikanom Fikirom Amlakom te Haris Pilton koji je na proljeće izbacio single „Obadiah (Catch Vampire)" te s Kali Fat DubomŽivotinjsku karmu“, očekivano dobar album koji su i publika i mnogi stručni mediji svesrdno prihvatili i nahvalili od njegovog izlaska u vrijeme Seasplash festivala. Već i vrapci na grani znaju da nam uskoro slijedi nekoliko „bombi“ iz njegovog studija. Živi bili pa vidjeli.

Naravno, tu je i Egoless koji je namjerno ostavljen za kraj dub sekcije. Ne samo zato što mu album gotovo i nema veze s dubom, nego iz razloga što je riječ o albumu kakav se dugo ne pamti na našoj sceni. Ono što je ovaj genijalac proizveo vrhunski je proizvod na svjetskoj razini (što smo od njega i navikli) i teško je vjerovati da će itko (u dubu ili u elektronici, ali i šire) uskoro ponoviti nešto slično. Osim glazbene kvalitete, album „The only way Out is Through“ je i lekcija kako ozbiljne osobne probleme pretvoriti u nešto vrlo vrijedno i pozitivno.

Regionalna reggae legenda i vjerojatno najpoznatije reggae ime koje je iznjedrilo naše podneblje, Hornsman Coyote također je u prošloj godini zagazio duboko u dub područje. Početkom godine iznenadio nas je konačnim službenim izdavanjem starih materijala „Brass Roots“ s Jah Worksom, a zatim i „Dub Realms #2“ s Roots Hitekom da bi se krajem godine pojavio na novom albumu Massaiae DUBkillaha. Kao i obično, tu su i njegova gostovanja na materijalima svjetskih reggae velikana, među kojima se ističe Micah Shemaiah i njegov album „Still“. Kad smo već odlutali k Srbima, spomenimo i Killo Killo Bandu i njihov vrlo dobar album „Pobeda je biti čovek“ te kako je ovo bila vrlo plodna godina za Fokusa koji ju je obilježio s nekoliko izdanja, a među kojima se ističe album „Juggler's diary“.

Na sjeveru se ponovno aktivirao i projekt Diamusk koji nam je početkom protekle godine servirao dva uhu ugodna singlea, „Dunyaa“ i "Drop in the Ocean". Slovenija je, pak, ove godine jako puno dala regionalnoj sceni. Tadiman je objavio samostalni album „Soljahs of love“, DJ L.T. nas je počastio pjesmom u suradnji s Velkom - "Storms & Waves", a na sceni se pojavio i Greg Even, iskusni slovenski glazbenik, producent i DJ koji se sada odlučio okušati i u reggaeu. Sudeći po prvim riddim EP-ima („Epicdemic“ i „Is this love“) koje smo imali priliku čuti, regija tom njegovom odlukom postaje bogatija za još jedno zanimljivo ime. Ipak, ponovno su najkreativniji bili veterani RootsInSession koji su nas ponovno tokom cijele godine bombardirali svojim remixevima, a počastili su nas i „Lockdown Riddimom“ u suradnji s Marcusom G-em iz Brain Holidaysa, na kojem su okupili respektabilnu listu gostiju iz regije, ali i svijeta (Sassja, Buda, Italee…). 

A kad smo već kod Holidaysa, spomenimo da su nastavili objavljivati singleove s albuma "Jamaican Connection" pa smo tako na proljeće prvi put pogledali spot za pjesmu „Fotošopirana“. Uz to, Brain Holidaysi pomalo dobivaju i nasljednike u One Dreadu, bendu koji nas je do sada zabavljao obradama raznih reggae i dancehall klasika, a koji je pred Seasplash objavio svoj prvi singl „Remembering“ te se zatim povukao u studio povodom snimanja svog prvog albuma. Osim One Dreada, još je jedan novi autorski bend isplivao i potpuno iznenadio. Riječ je o bendu Zion Realm koji je za sada izbacio dvije reggae stvari, „Lilu Aki“ i „White fire“. Sigurno će biti zanimljivo pratiti kako će se ta dva projekta dalje razvijati. Conquering Lion nedavno su najavili šesti album s novim singleom "Long Time".

Ranije je spomenut RootsInSession, ali oni nisu jedini koji su ove godine ostavili traga u mješavini digitalnog reggaea, dancehalla i rapa. Ove su godine aktivni bili i Banana Zvuk, izbacivši nekoliko remixeva i singleova, a vrhunac je usljedio u listopadu, novim autorskim albumom „Roba“. Tu je i Who See, čiji je Dedduh nedavno proslavio 100. izdanje Lionstyle emisije, a koji su nedavno izdali odličan single „Viđe nane”, u suradnji s njemačkom reggae zvijezdom Trixstar. Spomenimo i da su ponovno dodjeljene nagrade Ambasador, a da su (iz naših kategorija) ovdje uspjeh polučili Seasplash Soundsystem, Brain Holidays i Alejuandro Buendija te Filip Motovunski. Legendarni engleski jungle/dnb producent Ed Solo angažirao je Filipa Motovunskog da obradi kultnu dub pjesmu "Dubbing With The Observer" s Trojan Recordsa koju potpisuju King Tubby & The Observer All Stars.

Posebno možemo biti ponosni na činjenicu da naši temelji scene, festivali Seasplash i Escape the city (čije je ovogodišnje izdanje bilo najbolje do sada) već drugu godinu odolijevaju globalnoj pandemiji te se svrstavaju među rijetke uspješno organizirane događaje tog tipa na globalnoj razini! Uz njih, održan je i Outlook festival, doduše u nešto manjem i skromnijem izdanju, ali, s obzirom na okolnosti (pandemija, izlazak UK iz EU) i ovo je veliki uspjeh.

Nažalost, i ovogodišnji pregled godine završavamo uz podeblju listu velikana koji su nas napustili. Svakako najzvučnija imena su dvojica koji nedvojbeno spadaju u sam vrh liste najvećih svih vremena, Robbie Sheakspeare i Lee Scratch Perry. "Ludi djedica" i jedan od najboljih basista ikada ostavili su bogato glazbeno nasljeđe te zadužili cijelu glazbenu industriju svojim stvaralaštvom. Napustio nas je i otac toastinga – U-Roy, ali i Bunny Wailer, posljednji od originalnih Wailersa. Nemilosrdna godina za nama uzela nam je i članove legendarnog UB 40-ja, Terencea "Astra" Wilsona i Briana Davida Traversa, ali ni to ju nije zaustavilo pa smo, nažalost, ostali bez još jednog bivšeg člana Black Uhurua i Wailing Soulsa, Gartha Dennisa, pjevača Misty in Rootsa, Ngonija McKaya i Trinityja, tvorca dancehall hita „Three Piece Suit“. Reggae je tako ostao bez cijelog jednog all-star rostera, ali njihovo nasljeđe zabavljati će nas i dalje te inspirirati stvaralaštvo raznih svjetskih kreativaca.

Godina na izmaku tako nam je puno odnijela, ali je na regionalnoj razini dosta toga i donijela. Još nam uvijek nedostaju svirke te i dalje živimo u nadi da je ova godina zadnja kad ćemo smo prisiljeni svu tu finu novu glazbu slušati doma, umjesto na koncertima, sessionima i partyjima. Dok se to ne ostvari, ostaje nam nadati se da kreativna energija neće posustati te da će svi akteri nastaviti stvarati unatoč ne baš motivirajućoj okolini.

Tekst:   Tomislav Milićević

Recenzije

Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Lee "Scratch" Perry - "Destiny" - očekivanja su bila veća
Dhoko Orchestra - "Parables of Dhoko" - pred nama je nešto veličanstveno
Tiken Jah Fakoly - "Acoustic" - autentičniji nego ikad prije
Iseo & Dodosound - "En La Tormenta" - muzika kao način života