logo-t

 • "I Dalje" je novi singl za Sassju

 • Escape the City - najbolji bijeg

  Escape the City - najbolji bijeg

 • Seasplash živi vječno

  Seasplash živi vječno

 • Banana Zvuk objavili video za

  Banana Zvuk objavili video za "OPG"

 • Brain Holidays na Jamajci snimili singl s Italee

  Brain Holidays na Jamajci snimili singl s Italee

nike

Događanja
Intervjui
13. Siječanj 2015

Gipsy Mafia: "Ne moraš ti svakoga voljeti"

Antifašistički hip hop duo Gipsy Mafia, braća Skill i Buddy O.G., kažu da je njihov sastav romska muzička zadruga sa svojevrsnim biznisom.

Na zadruzi radi onoliko ljudi koliko je u tom trenu potrebno da nastane hit, a inspiraciju nalaze u socijalno osjetljivim temama i nepravdi, koje potom pretaču u nabrijanu verbalnu borbu protiv sistema. Dosad su izdali dva demo albuma "Hip Hop Cigani" iz 2008. i "Mafia ne miruje" iz 2009. te mixtape "The Hip-hopconnection" iz 2011. Nakon uspješnog i energičnog nastupa na Seasplash Festivalu 2014. ponovno su pozvani na nastup u susjedstvo. Ovaj puta u zimskom izdanju!

Reggae hr: Kako je započela i kako funkcionira ideja glazbene zadruge?
Skill: Na jednom koncertu slušali smo dva mlada romska MC-a koji su nas se duboko dojmili i nadahnuli da se počnemo baviti glazbom i repanjem. Počeli smo raditi sviračke obrade njihovih studijskih pjesama. Trudimo se što više raditi i povezivati s ekipama iz naših krugova na prostorima ex SFRJ. Zadruga funkcionira vrlo jednostavno; ako je potrebno uključiti i 50 ljudi, uključiti ćemo 50 ljudi. Ako je nama lijepo, bit će i ljudima lijepo. Zato i jesmo ovdje, a ne u nekakvoj ... materini.
Buddy O.G.: U kući u Zrenjaninu imamo svoj umjetnički studio, tamo snimamo pjesme, pijemo, radimo...Ekipa nam se drži zajedno i tako zajedno organiziramo svirke, festivale, održavamo poznanstva...Tako da je bend samo jedan dio cijele priče koju predstavlja naša glazbena zadruga.
Jedan dan si ti dio publike a drugi put je obrnuto. Mi smo probali i jedno i drugo. No jednom kad se popneš na pozornicu, to je to; uđe ti u krv.

Reggae hr: Što vi želite poručiti antifa stavom u svom glazbenom izričaju i čime su nadahnuti tekstovi vaših pjesama?
Buddy O.G.: Kada smo odlučili raditi s našom braćom Romima, shvatili smo da je njihov „antifa“ stav emprijski; oni to nisu naučili s TV-a, iz stripova i popularne kulture, nego su to osjetili na svojoj koži te i dalje to proživljavaju. Od deportacija preko birokratskih problema do svakodnevnog preživljavanja na dnevnoj bazi.svi pjevači, reperi, MC-evi pjevaju o onom što žive i onom što im se događa. Dokle god je tako, tekstovi su dobri. Ne izmišljamo toplu vodu, već pjevamo ono što živimo.Antifa je stav- ili si čovek ili nisi!
Skill: Ne moraš ti svakoga voljeti, samo ne mrzi.

Reggae hr: Smatrate li da socijalno osjetljive teme u tekstovima pjesama dopiru do svijesti publike?
Skill: Ja se nadam da ću dočekati da to vidim dok sam živ. Odnosno da osjetim pomak u svijesti. Rođeni smo u Jugoslaviji, svirali smo i u 90-ima kad je buktao rat i kad je većina pjevala o drogama i izgubljenim ljubavima...Mi izražavamo bijes prema okrutnosti sile prilika.

(Intervju je obavljen 18.7.2014. na Seasplash festivalu)

 

Tekst:   Lovorka Ibrić

Moglo bi te zanimati

Recenzije

Jah9 - "Note To Self"
Conquering Lion - "Revolution Time"
Hornsman Coyote - “Breathing Fire”
FC Apatride UTD - "Dub Worldism"
The Young Tree - "Borderline"