logo-t

  • Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

    Solo Banton & Irie Ites - “In this Time” - relevantan zapis današnjeg vremena

  • Haris Pilton objavio

    Haris Pilton objavio "Dub for Ladies"

  • Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

    Afrikan Simba dolazi na Zion Boška Festival

  • Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

    Eklektična predstava Dub FX- a stiže u Pulu

  • Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

    Izašao Peter Tosh’s Documentary, dokumentarni film o životu i djelu reggae legende

  • Haris Pilton -

    Haris Pilton - "Showcase" - old school steppers zvuk u maniri najvećih i najdugotrajnijih roots himni

  • FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

    FC Apatride UTD u Beogradu - Dekolonizacija kulture

  • Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

    Pet sound systema za pet pozornica na Sea Sound Festivalu

nike

Događanja
Intervjui
14. Ožujak 2019

North East Ska*Jazz Orchestra: "Publika je jako dobro prihvatila našu muziku i energiju"

Intervju s North East Ska*Jazz Orchestrom
Zamislite orkestar od 19 mladih i obrazovanih glazbenika koji dobri stari jazz obogaćuje ska, reagge i rocksteady ritmovima. Front zauzimaju muški i ženski pjevači jamajkanskog i afro-američkog izričaja, a pozadinu saksofoni, trube, tromboni i ritam sekcija. Zvuči dobro, zar ne? Ovo je priča o „big bandu“ North East Ska*Jazz Orchestra, talijanskom sastavu koji već šestu godinu stvara moderan, pozitivan i vrlo bogat ska-reggae-soul-jazz zvuk!

Reggae hr: Krenimo od početka. Ima vas 18 u sastavu, kako je pala odluka o osnivanju benda i što je u pozadini ove vrlo zanimljive žanrovske kombinacije?
NES*JO: Orkestar je nastao na inicijativu mladih glazbenika iz sjeveroistoka Italije koje je spojila ljubav prema jamajkanskoj i afro-američkoj glazbi, većina članova potječe upravo iz tih glazbenih žanrova. Uz veliki entuzijazam svih glazbenika, odlučili smo uzeti sastav big banda (doduše krnjeg, jer u svakoj od puhačkih sekcija „fali“ jedan glas) te aranžirali jazz standarde i ska-reggae-rocksteady uspješnice za ovu postavu.

Reggae hr: Mijenja li se sastav i koji su instrumenti zastupljeni? Kako se organizirate?
NES*JO: Pokušavamo uvijek imati isti sastav, dakle četiri trube, tri trombona, četiri saksofona, tri vokala i ritam sekciju sastavljenu od bubnjeva, basa, gitare i klavira. Na snimanjima i izvedbama smo uvijek svi prisutni dok na probama se dogodi da nedostaje koji član. Nemamo fiksno mjesto okupljanja, većinom radimo probe u prostorijama glazbene škole u Pordenoneu ili kod jednog od članova koji živi u okolici Udina. Na probama, koncertima i putovanjima je uvijek veselo, imamo dosta prijateljski odnos unutar Orkestra.

Reggae hr: Godine 2014. izašao je prvi EP „Music for Marikana“. Kako je nastao i tko je sve bio uključen? Da li su tada krenule prve ozbiljnije suradnje s ostalim glazbenicima?
NES*JO: „Music for Marikana“ izašao je u proljeće 2014. uz potporu udruge „Time for Africa“ i tako je Orkestar sudjelovao u izgradnji edukativno-kulturnog centra u afričkoj rudarskoj regiji Marikani. Neke od suradnji ostvarili smo i prije Marikane, Orkestar je vrlo rano prepoznat kao kvalitetan i zanimljiv projekt, ali istina, većina ih se dogodila nakon šta je EP izašao. Prve suradnje ostvarili smo s glazbenicima iz talijanskog reggae-ska miljea od kojih možemo izdvojiti Mr. T-bone-a (Africa Unite, Bluebeaters, The Uppertones), Furiom (Pittura Freska, Ska-J) te Olly Rivom (Shandon, The Fire, The Magnetics).

Reggae hr: Prvi album „Stompin and Rollin“ je izašao odmah iduće godine, a sastoji se od 10 obrada jazz i swing klasika. Kako kreće ta priča?
NESS*JO: Priča je krenula preko crowdfoundinga na internetskoj platformi Musicraiser.com pomoću koje smo prikupili potrebna sredstva za snimanje albuma. Snimili smo ga u koparskom studiju York, a za miks i mastering zadužen je bio Brian Dixon iz Volcano Loungea u Kaliforniji. Izdan je pod etiketom Brixton Records iz Bilbaa u Španjolskoj.

Reggae hr: Tko je birao stvari za obradu?
NES*JO: Trombonist Max Ravanello te bivši klavijaturista Emanuele Filippi zaslužni su za većinu aranžmana na prvom albumu. Filippi je nakon toga otputovao za New York pa je Max napravio i aranžirao većinu pjesama koje će se naći na novom albumu.

Reggae hr: Nakon albuma uslijedila je i prva veća tura kada ste nastupili na poznatim europskim festivalima – Rototom Sunsplash i Algara Konpartsa u Španjolskoj te nekolicini festivala tog žanra u Francuskoj. Kako je to sve prošlo?
NES*JO: Odlično! Publika je jako dobro prihvatila našu muziku i energiju, a svirali smo svugdje, od navedenih velikih festivala do gradića u Francuskoj koji broji cca 250 stanovnika. Prešli smo preko 8000 km u 13 dana s dva kombija puna instrumenata. Na sljedeću turu 2017. godine krenuli smo s talijanskim bandom Wicked Dub Division, nakon koje je krenula jedna lijepa zajednička priča i uspješna suradnja.

Reggae hr: S njima ste snimili izvrsnu stvar „Mama“ koja je na Youtube-u skupila gotovo tri milijuna pregleda. S dubom se vrhunski slažete, hoće li osvanuti još nešto tog tipa?
NES*JO: Suradnja s Wicked Dub Divisionom je jedna lijepa priča koja je počela nakon spomenutog toura u 2017. godini i od tada se samo produbljuje. Ove godine počinjemo raditi na slijedećem albumu u kojem ćemo dublje zaroniti u dub vode.

Reggae hr: Divno! Kroz naredne godine ste nastupili i u ostalim zemljama, koje zemlje, koje prigode? Što kaže publika?
NES*JO: Osim Italije, Španjolske i Francuske nastupali smo u Nizozemskoj, Njemačkoj, Sloveniji te jednom u Poreču u Hrvatskoj. Publika jako dobro prihvaća naš nastup, najljepše je vidjeti nasmijana lica koja plešu dok sviramo na pozornici.

Reggae hr: Tko vam je bio najveća podrška u ovih šest godina?
NES*JO: Publika, bez te podrške ne bi uspjeli napraviti sve što smo napravili do sada. Uz njih, velika podrška bila nam je talijanska udruga Time for Afrika, španjolska izdavačka kuća Brixton Records, Jean Cristophe Odec iz francuskog Odec Productiona, Guru Plant Genetik, Udin&Jazz, Circolo Cas'Aupa i još mnogi drugi.

Reggae hr: Koje su vam najznačajnije suradnje do sada? I koga još imate u vidu u budućnosti?
NES*JO: Godine 2017. izdali smo 7'' vinilsku ploču u suradnji s dva velika imena svjetske ska scene Fredom Reiterom (New York Ska Jazz Ensemble) i Daveom Hilliardom (The Slackers, Rocksteady 7). Za sada nastavljamo surađivati s WDD-om, a otvoreni smo za razne suradnje!

Reggae hr: Sada jedna velika najava – u ožujku 2019. godine izlazi drugi album pod nazivom „North East Ska Jazz Orchestra“, ovaj put s vašim originalnim stvarima! Što ćemo slušati?
NES*JO: Moći ćete poslušati devet originalnih kompozicija te aranžman pjesme Funky Kingston kao hommage jednom od najvećih ska-rocksteady bendova Toots and the Maytals.

Reggae hr:: Tko je autor pjesama i tko sve sudjeluje na albumu?
NES*JO: Autori pjesama su članovi Orkestra, a sve aranžmane potpisuje Max Ravanello. Za snimanje autorskih skladbi su bili zaduženi naš ton majstor Giordano Sala i Massimiliano Picozzi iz WDD-a u Magister Recording Area studiju. Picozzi je, uz Alessandra Rorata, zaslužan za mix koji je odrađen u Blow Out studiju u Trevisu. Funky Kingston snimili smo za vrijeme live sessiona u studiju Duck Tape u Rotterdamu za vrijeme naše posljednje turneje. Mastering albuma je napravljen u Hybrid studiju u Torinu, a potpisuje ga Simone Squillario. Omotnicu albuma osmislio je Cosimo Miorelli.

Reggae hr: Što je u planu od nastupa za ovu godinu?
NES*JO: Za sada su u planu promotivne turneje po Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, ali još dogovaramo konkretne datume. Pozvani smo i u Rusiju pa ćemo vidjeti ako će se izroditi što iz toga.

Reggae hr: Za kraj nas zanima neka anegdota(e) s nastupa ili snimanja! Ipak ste orkestar, mora biti veselo.
NES*JO: Kod nas je uvijek veselo! Uvijek postoji trzavica, pogotovo kada smo na putu duže vrijeme, ali se uglavnom svi dobro slažemo. Svirali smo stvarno svugdje, od velikih festivalskih pozornica do francuskih skvotova gdje nam policija pred kraj prekida koncert. Putujemo okolo u dva unajmljena kombija, prošli smo preko 20.000 km u tri godine, pa ostali smo jednom bez benzina usred autoputa, mijenjali kočnice usred francuske provanse, dva puta smo ih malo i oštetili.

Reggae hr: Hvala! U iščekivanju smo albuma, slušamo se i sretno!
Tekst:   Jelena Horvatić

Video sadržaj

Recenzije

Sassja - "Chwakka" - eksperiment je uspio
Eesah - "Deep Medz" - osvježenje u industriji reggae glazbe
JahMoodOnJe Collective - “Vse gori” - sve bogatija slovenska reggae scena
Mo’Kalamity - "Shine" - album za probijanje geografskih i kulturnih granica
Vibronics - “Woman On A Mission 2” - žene dub ratnice